U trku za “Folksvagenovu” fabriku ulazi i Slovenija

Dobro obavešteni izvori tvrde da će se odluka o gradnji fabrike doneti u februaru

Folksvagen
Folksvagen/Logo

Ministar ekonomije Slovenije Zdravko Počivalšek je u poseti sedištu Folksvagena u Volfsburgu, tokom koje će nemačkom automobilskom gigantu ponuditi saradnju sa slovenačkom auto-industrijom.

“Glavne teme razgovora ministra Počivalšeka s menadžmentom Folksvagena biće razvoj električne mobilnosti i prezentacija investicionih prilika za Folksvagen u Sloveniji”, saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva ekonomije i tehnologije, prenosi portal investitor.me.

Poseta Počivalšeka gigantu nemačke industrije dolazi u trenutku kada je VW privremeno obustavio planove preseljenja dela svoje proizvodnje iz srednje na jugoistok Evrope, dodaje se u tekstu i podseća da je ministar letos istim povodom obišao i BMW.

Istovremeno, Jutarnji list javlja pozivajući se na “odlično obaveštene nemačke medije”, da će nemačka kompanija konačnu odluku o tome da li će graditi fabriku u Turskoj ili ne, doneti u februaru.

“Tako u vodu padaju sve najave hrvatskog ministra privrede Darka Horvata od pre mesec dana da će Hrvatska ući u bitku za izgradnju VW-a u našoj zemlji”, navodi Jutarnji.

Kao najizglednija lokacija nove Folksvagenove fabrike spominjana je okolina Izmira u Turskoj, ali je kompanija stavila na čekanje tu odluku zbog zategnutih odnosa Nemačke i Turske usled turske vojne intervencije u Siriji.

Pored Izmira, kao kandidati za privlačenje investicije VW-a su pominjani Bugarska, Rumunija i Srbija, podseća se u informaciji. Prednost je, međutim, pripisivana Turskoj zbog veličine tržišta i činjenice da se u regionu na koju navodno cilja Folskvagen već nalaze fabrike drugih automobilskih industrija, pa postoji dovoljan broj kvalifikovanih radnika.

“Ukoliko odustane od nove fabrike u Turskoj, VW bi proizvodnju automobila marke Pasat i Superb, koji se trenutno sklapaju u češkom gradu Kvasiniju, prebacio najverovatnije u Bratislavu”, navodi Jutarnji.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar