Šoferske dileme: Kada se troši manje goriva, pri vožnji u “leru” ili motornim kočenjem? (VIDEO)

Kompjuter detektuje kada nema gasa i staviće motor u "ler"

Menjač
Pixabay

Šta svi mi često pratimo tokom vožnje? Pa, potrošnju, naravno. Pritom obično gledamo (bar ponekad) da tu vrednost održimo što nižom, testirajući brojke trenutne potrošnje u različitim režimima vožnje.

Vozači često ubace u neutralnu poziciju menjača, da bi ostavili „gravitaciji“ ili „inerciji“ da obavi posao umesto motora. Da li je to dobar način da se uštedi? Engineering Explained je pokušao da da odgovor na ovo pitanje.

Subaru Crosstrek je izveden na put sa usponima i nizbrdicama, a voditelj za volanom je objasnio zašto je bolje ostaviti motor u „brzini“.

Naime, odgovor je prilično jednostavan. Kada je transmisija u pogonu, bilo da je automatska ili manuelna, kompjuter će detektovati ubrzanje bez davanja gasa i prekinuće dovod goriva u motor. Naravno, motor i dalje radi ali kao kompresor, suprotno ubrizgavanju mešavine goriva i vazduha u cilindre. Ukoliko se menjač izbaci iz stepena prenosa, kompjuter će detekovati da nema gasa i staviće motor u „ler“, što znači da će ubrizgavati neophodnu količinu goriva (jasno, ovo se ne odnosi na stare motore sa karburatorima). Ovaj proces je praktično vizualizovan u video klipu.

Takođe, u videu se objašnjava da pri vožnjii preko više uspona i nizbrdica, efikasnije je izbaciti automobil iz „brzine“, tako da se on dovoljno zaleti da ga inercija popne uz narednu uzbrdicu. Mada tehnički tačno, ovo nije praktično a nije ni preporučljivo (često se i probija zakonsko ograničenje brzine). Zaključak – držite automobil u stepenu prenosa stalno.

Subaru Crosstrek je izveden na put sa usponima i nizbrdicama, a voditelj za volanom je objasnio zašto je bolje ostaviti motor u „brzini“. Naime, odgovor je prilično jednostavan. Kada je transmisija u pogonu, bilo da je automatska ili manuelna, kompjuter će detektovati ubrzanje bez davanja gasa i prekinuće dovod goriva u motor. Naravno, motor i dalje radi ali kao kompresor, suprotno ubrizgavanju mešavine goriva i vazduha u cilindre. Ukoliko se menjač izbaci iz stepena prenosa, kompjuter će detekovati da nema gasa i staviće motor u „ler“, što znači da će ubrizgavati neophodnu količinu goriva (jasno, ovo se ne odnosi na stare motore sa karburatorima). Ovaj proces je praktično vizualizovan u video klipu.

Izvor: Autorepublika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar