Da bi vam gume na automobilu trajale duže, pridržavajte se ovih 6 saveta

Vozačima se savetuje da vode računa o gumama pre svega zbog bezbednosti, ali i zbog boljih performansi u vožnji i uštede novca

Točkovi
Pixabay

Mnogi tesktovi koji se bave ovom temom počinju dobro poznatom rečenicom – gume su jedina direktna veza između vašeg automobila i puta. Upravo zato je veoma važno produžiti život gumama i poboljšati njihovu efikasnost tako što ćete ih pravilno održavati.

Drivemag je izdvojio nekoliko stvari na koje vozači treba da obrate pažnju kako bi produžili životni vek pneumatika na svom vozilu.

 

Potrudite se da uvek budu pravilno napumpane

 

Ovo je jedna od najvažnijih stvari kod održavanja automobilskih guma. Nedovoljan pritisak u gumama smanjuje dozvoljeno opterećenje i povećava otpor pneumatika pri okretanju točka, što dovodi do dodatnog zagrevanja gume i drugih mehaničkih problema.

Sa druge strane, previsok pritisak u gumama može prouzrokovati iritirajuće vibracije prilikom vožnje, pa ćete verovatno želeti da izbegnete obe ove krajnosti.

 

Često proveravajte stanje guma

 

Sve što treba sa učinite jeste da potražite tragove oštećenja poput pukotina ili udubljenja.

Takođe, obratite pažnju na ogibljenje automobila i balansiranje točkova jer i najmanja deformacija može uticati na kvalitetan rad pneumatika.

 

Izbegavajte prekomerno “šlajfovanje” u mestu

 

Ostavite svoje trkačke ambicije po strani i krenite na zeleno umerenim “gasom”.

 

Održavajte gume čistim

 

Volite da vozite van asfalta, po prljavom terenu? To je odlično, ali kada se zabava završi, očistite gume svog automobila.

 

Rotirajte gume

 

Rotiranje guma je takođe veoma važno za produženje veka pneumatika. Prednje gume su generalno više opterećene, jer su kod većine automobila ujedno i pogonske, a zadužene su i za upravljanje vozilom.

Stoga su na prednjim pneumaticima vidljiviji znakovi korišćenja, nego što je to slučaj sa zadnjim gumama, na koje uteče jedino kočenje.

 

Koristite odgovarajuće gume za svaku sezonu

 

Korišćenje letnjih guma tokom zime i obrnuto uticaće na ponašanje vašeg automobila na putu. Ako koristite gume koje nisu predviđene za aktuelnu sezonu samo im pomažete da brže propadnu.

Njihova struktura im omogućava pružanje maksimuma samo ako se koriste u određenim vremenskim uslovima i temperaturama.

U komentarima možete podeliti savete koji nisu navedeni u tekstu, a koji pomažu da se produži vek trajanja guma.

Izvor: Index.hr, B92

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar