Kako da budemo bolji roditelji?

Foto/Unsplash/ Natalya Zaritskaya
Foto/Objektiv

Piše: Biljana Alavanja, pedagog

Jedina prava mudrost je kako vaspitati potomstvo. To je obaveza naroda, države, a pre svega roditelja. Svi polazimo od dobrih namera, ali suština se ogleda u tome, da se ostvari cilj, koji je u svakom domu drugačiji.

Budući da škola za roditeljstvo ne postoji, tako svako od nas, onog trenutka kada postane roditelj, počinje da daje najbolji deo sebe tom malenom biću.
Ali, zaboravljamo da naša deca ne pripadaju nama, pripadaju sebi iako su nastali od nas i zbog nas. I koliko god da se pripremamo za njihov dolazak, nikada nismo dovoljno spremni za ono što nas čeka. I po pravilu svi padamo na tom ispitu, ili samo polovično rešavamo zadatak. Očekujemo kopiju sebe, nesvesni da mi imamo prošlost, a dobijemo nešto novo, jer oni imaju budućnost. Zajednička nam je sadašnjost, u kojoj bi trebalo da učimo jedni od drugih, da od samog početka shvatimo kako oni nisu anđeli, jer nismo ni mi, da nas svakog dana čeka mukotrpan i fizički i psihički posao. Najteži, ali najlepši u životu.
Ključ je u promenama. Menjajući sebe, ispravljamo ono što nam nije odgovaralo tokom našeg odrastanja i razumemo njih prilagođavajući se novom vremenu i drugačijim izazovima. Opišite im stereotipe, razotkrite zajedno laži i trikove, uvek im dajte istinu, ma kako se ona kome svidela i rešavaćete zajedno probleme, s kojima se budete susretali na početku života svoje dece.
Važnije od iskustva, nauke i tehnologije jeste voleti decu. Zbog njih se treba odricati, ne i žrtvovati, jer žrtva ne može da vaspitava samim tim što izaziva sažaljenje. Volite svoju decu, ali dozvolite i njima da vole vas, bez ucena i potkupljivanja.
I zapamtite, deca ste sve dok su vam roditelji živi, koliko god godina da imate. Pomislite samo da li ste vi ispunili sva njihova očekivanja…
Oni su jedine osobe koje bezuslovno vole, jer roditeljstvo nije trgovina, roditeljstvo je davanje.
A, deca će sve razumeti tek onda kada i oni postanu roditelji…

 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar