Računar ili konzola? 1,56 milijardi gejmera ima odgovor

Najprodavanija konzola svih vremena je Playstation 2, pokazuju istraživanja

Foto / Pixabay / christianladewig0

Istraživanje kompanije Learnbods otkriva da je do sada prodato više od 1,56 milijardi konzola različitih proizvođača širom sveta! U okeanu ovog gejming hardvera najbolje je prošao Sony PlayStation 2, koji na listi zatvara procenat od tačno 10,07 i najbolje je prodavana konzola ikad, zvanično.

Do kraja marta prodato je ukupno 157,68 miliona PS2 konzola, dok je Nintendo DS konzola prodata u 154,9 miliona komada i na drugom je mestu. Na trećem je Nintendo Game Boy, koji je prodat u više od 118 miliona komada, a na četvrtom je PlayStation 4 sa 109,6 miliona prodatih komada.

Top 5 listu zatvara još jedna Sony konzola, i to originalni PlayStation, koji je prodat u preko 102 miliona primeraka.

EU najvažnije tržište

Ostale najprodavanije konzole su Nintendo Wii ( 101,64 miliona), PlayStation 3 (87,41 miliona), Xbox 360 (85.8 miliona), Game Boy Advance (GBA) (81.51 miliona) i PlayStation Portable (81.09 miliona).

Među najpopularnijim proizvođačima su Sony, Atari, Microsoft, Nintendo i SEGA, koji svi imaju više od jedne popularne konzole tokom prethodnih nekoliko decenija.

Najveće gejming uporište kompanije Sony nije Azija ili SAD, kako bi možda na blic pomislili, nego – Evropa, gde je prodato ubedljivo najviše PlayStation konzola.

Do kraja marta Sony je prodao oko 56 miliona PlayStation 2 konzola u Evropi, oko 53 miliona u SAD i 23 miliona u Japanu. Konzolu PlayStation 4 u Evropi Sony je prodao u čak 45 miliona primeraka, za gotovo 10 miliona više, nego u SAD, dok je u Japanu prodato “samo“ 9,1 milion primeraka PS4.

Sve ostale PlayStation 2 i PlayStation 4 konzole “otpadaju“ na ostatak sveta.

Prema predviđanju analitičara Learnbondsa, PlayStation 4 neće postati najpopularnija konzola ikad i to će ostati PlayStation 2, jer će kupci, koji sad nameravaju da kupe konzolu verovatno sačekati dolazak PlayStation 5, koji je najavljen za kraj godine.

Izvor: Mondo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar