Top-lista Objektivista: 5 gedžeta koji su promenili godinu za nama

U 2019. godini ljudski mozak pokazao je još jednom svoju genijalnost

elektronika
pixabay.com

Setite se početka 21. veka! Pametni telefoni nisu bili ni na vidiku, internet je bio redak luksuz, katodne cevi televizora zauzimale su ogroman prostor, dok su laptopovi bili izum budućnosti.

Prošlo je 19 godina i svet se obrnuo naglavačke. Mobilni telefoni postali su moćniji od nekadašnjih računara, televizori su pak rasli u površini, ali na uštrb zapremine, internet je postao svakodnevica, a laptopovi neseserija. No, izumi nisu stali tu, a ljudski mozak pokazao je još jednom svoju genijalnost.

Predstavljamo vam 5 najboljih izuma iz polja elektronike i programiranja koji su obeležili 2019. godinu:

 

Digitalni “imenik”

 

Verujem da nam se svima barem nekada desilo da nas na ulici pozdravi osoba kojoj se ne sećamo imena, niti trenutka upoznavanja. Takve “muke” su od sada prošlost! Tako barem tvrde tvorci uređaja OrCam MyMe, koji dizajnom podseća na gedžite Džejmsa Bonda. Naime, ovaj pametni uređaj možete nositi u džepu ili ga zadenuti za džep sakoa, a putem kamere koja prepoznaje lica osoba koje susrećete on šalje informacije na vaš mobilni telefon ili pametni sat. Više se neće desiti da nekoga zaboravite! Iako je ovaj uređaj osmišljen još 2012. – pušten je u prodaju tek u martu ove godine.

Inovacije u svetu 3D gejminga

 

Gejmeri najbolje znaju – težnja da se lica ljudi predstave što realistične u digitalnom svetu cilj je svih produkcijskih kuća koje izbacuju zavodljive naslove. Tehnologija domaće proizvodnje prvi put je omogućila da se ovo ostvari u neverovatno realističnim proporcijama. Tim 3Lateral plasirao je svoj proizvod na tržište i time izazvao veliku pažnju svetske javnosti. Njihova tehnologija se trenutno koristi za kreiranje realističnih 3D animacija u video igrama, koje govor i kretanje animiranih likova čine mnogo prirodnijim nego ranije. Naravno, vreme će pokazati koje sve primene će se naći za ovu tehnologiju. 

Deepfakes – Realistično a lažno!

 

Uvek je važno postaviti pitanje – gde je granica? Strmoglavi razvoj tehnologije omogućio je neke neverovatne stvari, ali jedno od onih koja može pomalo da zabrine je takozvani “Deepfake” efekat. Ova tehnologija omogućava stvaranje lažnih video i audio zapisa koji su toliko realistični da je veoma teško primetiti “uleza”. Problem se pojavljuje kada shvatimo da se ovo može zloupotrebiti, te na internetu već kruže snimci na kojima javne ličnosti izjavljuju stvari koje nikada u stvarnosti nisu rekle. Timovi na univerzitetima širom sveta već uveliko rade na razvoju softvera za detekciju deepfake snimaka. Od njihovog uspeha zavisi mnogo. Naime, kako možemo da znamo da li je nešto stvarno ili ne ako ne možemo da verujemo sopstvenim očima i ušima?

Sve je postalo “pametno”, pa čak i vaše ogledalo?

 

Sećate li se scene iz Diznijevog crtanog filma “Snežana i sedam patuljaka” u kom zla veštica priča sa ogledalom? Po svemu sudeći nismo daleko od te bajke. Digitalizacija je budućnost, pa je tako posle pametnih satova, moblinih telefona, kuća, automobila, na red došlo i vaše zidno ogledalo. Moramo prizanti – ova inovacija ima svojih prednosti. Ogledalo je dizajnirano tako da vam daje korisne savete, predloge, daje vam šansu da isprobate odeću direktno sa sajtova virtuelnim prikazom… Na kraju krajeva – uvek možete poput zle veštice da ga upitate “…najlepši na svetu, ko je?”

Sve vas vidi, sve vas vidi…Dron!

 

Nakon terorističkih napada u Londonu 2005. godine vlada Velike Britanije odlučila je se “orveliše” i uvede režim Velikog Brata – pretvarajući grad na reci Temzi prestonicom sa najviše kamera na svetu. Skoro 15 godina kasnije tehnologija je otišla toliko daleko da su kamere tog tipa postale suvišne. Razmišljajte na “višem nivou” – razmišljajte u pravcu bespilotnih letelica-dronova! Iako svakako nisu novitet, dronovi su tokom 2019. doživeli ekspanziju upotrebe u bezbednosne, vojne, pa i zabavne svrhe. Od onih koji se koriste u policijskim poterama i potragama za osumljičenima, do dronova koji na sebi nose teško naoružanje i koji su u stanju da sravne stambeni blok, do trka ovih letelica koje okupljaju fanove širom sveta – dronovi su definitivno obeležili proteklu godinu.

Puno sreće, zdravlja, ljubavi i objektivnog razmišljanja u 2020. godini želi vam redakcija portala Objektiv.rs! 

Piše: Redakcija portala Objektiv.rs 

Izvor: 0bjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar