Kineski esportisti treniraju 14 sati dnevno, 7 dana nedeljno, a plate su im milionske

Koliko god primamljivo zvučalo, igranje igrica za pare ima svoju tamnu stranu

kompjuteraš
Pixabay

U podrumu ogromne kuće na periferiji Pekinga, mladi Kinezi okupljaju se pred ekranima igrajući kompjuterske igre i po 14 sati dnevno.

Ali oni nisu obični klinci koji bleje u ekran da bi utrošili višak slobodnog vremena, oni su nova vrsta profesionalnih sportista i treniraju za ozbiljan novac. 

Prema državnim medijima, prenosi BBS, industrija esporta vredi 14 milijardi dolara. Igrački timovi puni namenskih mladih ljudi intenzivno treniraju širom zemlje za međunarodna takmičenja, u kojima se nagrade mere milionima dolara.

Iako zvuči pomalo bizarno, esport je poput bilo kojeg drugog sportskog takmičenja, a esportisti umesto da daju koševe – upucavaju teroriste.

Kineski tim “Invictus Gaming” je 2018. prvi put osvojio svetsko prvenstvo u igri “League of Legends” i vratio se kući s nagradnim fondom od pet miliona dolara.

 

 

 

 

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Објава коју дели Invictus Gaming (@iginvictusgaming) дана


 

Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta “Nevzoo”, očekuje se da će globalni prihod od esporta skočiti 26% – na 1,1 milijardi dolara u 2019. godini i 1,8 milijardi dolara do 2022.

Čak je bilo i predloga da se esport uvrti u Olimpijske igre, ali to ipak nije prošlo.

Ipak, nije sve tako sjajno – oni vežbaju 14 sati dnevno, sedam dana nedeljno. Bude se u 13 h i imaju sat vremena da vežbaju pre timske borbe u 17 h. Zatim večeraju. Pa idu u šetnju. Potom tuširanje pa opet vežba do 19 h, pa još jedan krug borbe sa drugim timovima do 23 h. Onda opet samostalno vežbaju do 4 ujutro kad odu na spavanje.

Mnogi od njih se penzionišu već sa 23 godine. Često se desi da neko pukne, ali vrlo brzo nađu nekog novog da ga zameni.

 

 

 

 

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Објава коју дели Tyler Blevins (@ninja) дана


A da su esportisti veš plaćeni od “normalnih sportista, svedoči podatak da će Tajler Blevins, jedan od najpoznatijih gejmera i strimera u virtuelnom svetu, koga javnost poznaje pod pseudonimom Nindža, za prelazak jedne striming platforme “Twitch”, na drugu “Microsoftovu” platformu “Mixer” u narednih šest godina inkasirati tačno 932.000.000 dolara!

 

I. Vujnović

Izvor: BBC, Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar