Pet svetskih tehnoloških giganata na optuženičkoj klupi zbog smrti dece

kompjuter
Pixabay

Pet vodećih svetskih tehnoloških kompanija, među kojima su Epl, Tesla i Guglova matična kompanija, optuženo je za saučesništvo u vezi sa smrtnim slučajevima dece u Kongu, prisiljene da rade u rudnicima kobalta, metala koji se koristi za pravljenje telefona i kompjutera.

Tužbu u ime 14 porodica iz DR Konga podigla je u nedelju neprofitna organizacija Međunarodni zagovornici prava, sa sedištem u SAD.

Kako prenosi Rojters, tužba je podneta protiv Tesle, Epla, Alfabeta (matične kompanije Gugla), Majkrosofta i Del Tehnolodžisa.

U optužnici se navodi da su te kompanije bile deo sistema prisilnog rada koji je prema tvrdnjama porodica rezultirao smrću i teškim povredama njihove dece.

Ovo je prvi put da se više kompanija iz tehnološke industrije suočava sa sudskim postupkom zbog vađenja kobalta.

Uz sudska dokumenta, predate okružnom sudu u Vašingtonu, priložene su i fotografije osakaćene dece.

Šestoro od 14 dece obuhvaćene ovim predmetom poginulo je prilikom urušavanja tunela, dok su drugi pretrpeli povrede zbog kojih im se potpuno promenio život, uključujući i paralizu.

“Te kompanije, najbogatije na svetu koje proizvode fensi uređaje, dozvolile su da deca poginu i budu osakaćena da bi dobili svoj jeftini kobalt”, rekao je Rojtersu advokat koji zastupa porodice, Terens Kolingsvort.

Kobalt je presudan za proizvodnju litijumskih baterija koje se koriste u milionima proizvoda tehnološkog sektora. 

Prema procenama Evropske komisije iz 2018, očekuje se da će potražnja za kobaltom na svetskom nivou biti povećana sa sedam na 13 odsto godišnje u narednih 10 godina. Kongo proizvodi više od 50 odsto svetske ponude kobalta.

U tužbi se ističe da su deca, od kojih neka uzrasta od samo šest godina, bila prisiljena da zbog siromaštva napuste školu i rade u rudnicima kobalta u vlasništvu britanske rudarske kompanije Glenkor, koja se već ranije suočila s optužbama da koristi dečji rad.

Neka deca su bila plaćena samo 1,5 dolar po danu, a radila su šest dana u nedelji.

Ovim povodom oglasio se Del Tehnolodžis, navodeći da “nikada nije svesno nabavljao sirovine”, proizvedene dečjim radom, kao i da su o tim navodima pokrenuli istragu.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar