Testiraju nezavisno od simptoma: Evo kako Austrijanci utvrđuju “nepoznati” broj inficiranih

Testiraće se 2.800 osoba starijih od 16 godina

Foto/Printscreen/You Tube

U Austriji je danas počelo drugo reprezentativno testiranje građana sa ciljem utvrđivanjem “nepoznatog” broja inficiranih, odnosno stope zaraženosti stanovništva.

Institut za socijalne studije “SORA” u saradnji sa Crvenim krstom i Medicinskim univerzitetom testiraće 2.800 osoba starijih od 16 godina, koje je po slučajnom uzorku, na osnovu registra prijave boravka, izabrao Statistički zavod Austrije.

Cilj druge studije o prevalenciji treba da prikaže rasprostranjenost koronavirusa u stanovništvu Austrije u vreme testiranja. Ona se sprovodi po nalogu austrijske vlade, a učešće je na dobrovoljnoj osnovi i nije se moguće aktivno prijaviti za učešće.

Izabrane osobe dobiće od danas pismo poštom u kojem će biti objašnjen tok studije. Do 19. aprila treba da ispune onlajn upitnik, kako bi potvrdili spremnost za učešće.

AUSTRIJA OBJAVILA: Među umrle od korone ubrajamo i one koji su bili zaraženi virusom bez obzira na uzrok smrti

Osobe bez internet pristupa to mogu učiniti i SMS porukom, a potom na pitanja odgovoriti telefonom. Od 21.do 25.aprila biće sprovedeni testovi, a rezultati i podaci biće anonimno usklađeni.

Rezultat testa koronavirusa biće u svakom slučaju saopšten testiranoj osobi, za razliku od prve studije kod koje su samo pozitivno testirani informisani. Prva studija o prevalenciji, koja je sprovedena početkom aprila, pokazala je da je 0,3 odsto stanovništva inficirano.

Na osnovu tog podatka se moglo proceniti da je najverovatnije broj inficiranih 28.500, dok je zvanično inficiranih upola manje. Na osnovu niske stope zaraženosti stanovništva austrijska vlada je odlučila da krene sa popuštanjem restriktivnih mera.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar