Poziv na masovnije testiranje u Kini: Uprkos padu broja novih slučajeva, zvaničnici i dalje zabrinuti

Prijavljeno je juče 12 novih slučajeva, što je najmanje od 13. marta

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ng Han Guan

Kineska zdravstvena uprava pozvala je na snažniji i stroži režim testiranja kako bi se obezbedilo da se ne propusti da se otkriju novi slučajevi koronavirusa bilo kod putnika koji dolaze iz inostranstva ili iz drugih delova zemlje.

Sva područja moraju poboljšati svoje mogućnosti testiranja, uključujući one na graničnim prelazima i prijave bilo kakve informacije o epidimiji blagovremeno, izjavio je direktor Nacionalne zdravstvene komisije Ma Siaovei, preneo je Rojters.

Ma je to izjavio u subotu, ali je Komisija to objavila danas. Kina, gde se virus pojavio krajem prošle godine, prijavila je juče 12 novih slučajeva, što je najmanje od 13. marta.

Uprkos padu trenda, zvaničnici su i dalje zabrinuti da ne dođe do ponovnog lokalnog prenošenja virusa u pojedinim delovima zemlje, uključujući Peking, gde je centralna oblast ponovo označena kao visoko rizična posle tri slučaja nedavne lokalne infekcije.

Ma je izdvojio provincije Heilongđiang i Guangdong, rekavši da treba da identifikuju “slabe veze” u svojoj sposobnosti da spreče i kontrolišu epidemiju.

“Vakcina protiv korone “šeta” među nama”

Od 82 nove lokalne infekcije u Kini u proteklih 14 dana, u severoistočnoj provinciji Heilogđiang se pojavilo 42, dok se u južnoj provinciji Guangdong pojavilo 30.

Novi lokalni slučajevi pojavili su se nakon što su se kineksi državljani vratili kući iz inostranstva, posebno u Heilongđiang, gde je došlo više njih iz Rusije.

Jugoistočni region Guangsi danas je pojačao već oštre mere karantina kako bi izolovao potencijalne nosioce virusa.

Svi ljudi koji ulaze u Guangsi iz inostranstva moraju da prođu 14-dnevni karantin. Do juče u kontinentalnom delu Kine potvrđeno je ukupno 82.747 slučajeva korona virusa i 4.632 smrtnih slučajeva.

Kina je juče prijavila 49 novih asimptomatskih slučajeva, što je blago povećanje u odnosu na 44, koliko ih je bilo prethodnog dana.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar