Još jedna kockica u mozaiku: Virus je aktivan i u suzama zaraženih?

Ovo otkriće ima važne implikacije za opšte zdravlje

Foto: Unsplash/ Aliyah Jamous

Virus Sars-Cov-2, koji je odgovoran za pandemiju COVID-19, aktivan je i u suzama zaraženih pacijenata, pokazalo je istraživanje Nacionalnog Instituta za Infektivne Bolesti Spalanzani, u Rimu, objavljeno je i u časopisu “Annals of Internal Medicine”

Polazeći od brisa uzetog iz oka zaraženog pacijenta, koji je imao bilaterali konjuktivitis, istraživači su uspeli da izoluju virus, pokazujući tako da se on moze razmnožavati, ne samo u respiratornim organima, već i u oku, prouzrokujući konjuktivitis.

Ovo otkriće ima važne implikacije za opšte zdravlje, pa je rezultat do kojeg su došli italijanski lekari, prosleđen Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

“Ovo istraživanje pokazuje da oči nisu samo jedan od ulaznih vrata virusa u telo, već i potencijalni izvor zaraze”, rekla je Konceta Kastileti iz operativne jedinice u laboratoriji klinike Spalanzani u Rimu.

Otkriće je potvrdilo da je neophodno obezbediti odgovarajuća zaštitna sredstava i za lekare oftamologe, za koje se do sada smatralo da su relativno sigurni od rizika zarazom koronavirusa.

Budi se život na jugu Italije: Hiljade picerija u Napulju će moći da dostavlja hranu

Istraživanje je potvrdilo da brisovi oka mogu biti pozitivni na infekciju virus i u slučaju kada na uzorcima iz respiratornog sistema nema više vidljivih tragova virusa.

Tri sedmice nakon hospitalizacije pacijenti kod kojih se zaraza testira putem brisa iz respiratornih organa, su negativni na COVID19, dok je uzorak iz brisa oka bio i dalje slabo pozitivan i do 27 dana od početka hospitalizacije.

Biće potrebno dalje istraživanje kako bi se proverilo koliko dugo je virus u suzama aktivan i potencijalno zarazan.

“Ovo je još jedna kockica u mozaiku koji sastavljamo pokušavajući da otkrijemo komplikovanu tajnu ovoga virusa” rekla je generalna direktorica Spalanzanija, Marta Branka.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar