Korona na “klackalici”: Izlečenih više od milion u svetu, ali “rep” epidemije diže brojke

Preminulo je više od 230.000 osoba u svetu

Foto: Pixabay

U svetu je broj ljudi koji se izlečio od koronavirusa prešao milion i iznosi 1.031.782, navedeno je danas na sajtu Worldometers.

Prema najnovijim podacima, u svetu je od virusom COVID-19 zaraženo 3.273.852 ljudi, a preminulo je 231.458.

U nekim od najteže pogođenih zemalja u Evropi, Italiji, Francuskoj i Španiji, opada broj preminulih, pa je tamo najavljen skori početak ublažavanja restriktivnih mera, dok je situacija u SAD i Velikoj Britaniji i dalje kritična.

Najviše zaraženih i preminulih imaju SAD, u toj zemlji je inficirano 1.076.853 osoba, a preminulo je 62.418. Prema poslednjim podacima Univerziteta Džons Hopkins, posle dva dana pada broja smrtnih slučajeva, u toj zemlji je zabeležen rekordan broj od 2.502 osobe preminule u jednom danu.

Španija je druga na svetu po broju zaraženih, kojih ima 239.639 i 24.543 umrlih. U toj zemlji se beleži pad broja zaraženih, pa je danas potvrđeno samo 0,24 odsto više slučajeva nego dan ranije, dok je poslednjih nekoliko dana stopa iznosila 1 odsto. U Španiji je zabeležen i najmanji borj preminulih u jednom danu od 20. marta, 268, pa će u toj zemlji u subotu, posle mesec i po dana, građanima biti dozvoljeno da izađu iz domova, ali po rasporedu na osnovu uzrasta koji će kontrolisati policija.

Broj žrtava korone u Italiji porastao je danas za 285, na ukupno 27.967, što je manje u odnosu na jučerašnji broj umrlih od 323. Zabeleženo je i manje novozaraženih, a ukupan broj slučajeva je porastao za 1.872, na ukupno 205.463, što je treći najveći broj zaraženih posle SAD i Španije. Premijer Ðuzepe Konte izjavio je, međutim, da su odluke pojedinih regija o pokretanju aktivnosti pre sprovođenja odluke vlade o popuštanju mera “ishitrene i nelegitimne”.

Regioni na severu Italije, poput Lombardije i Veneta, gde je na vlasti opoziciona Liga, saopštili su da će izaći iz blokade pre nego što je to planirano vladinim programom postepenog popuštanja restriktivnih mera, dok su u Kalabriji na jugu već otvoreni barovi i restorani sa stolovima i stolicama na otvorenom prostoru, iako je planirano da ti ugostiteljski objekti u Italiji budu otvoreni od 1. juna.

Iako je država koja se graniči sa Kinom, tek beleži PRVE zaražene: Mesecima je odolevala koroni

 

U Britaniji je danas registrovano 171. 000 zaraženih od koronavirusa, što je povećanje od 6. 000 u odnosu na jučerašnji dan. Velika Britanija je treća u svetu po broju žrtava korone, posle SAD i Italije, u toj zemlji zaraženo je 171.253 osoba, a preminula je 26.771 osoba.

Francuska je zabeležila 129.580 inficiranih i 24.376 smrtnih slučajeva, a u toj zemlji zabeležen je najmanji dnevni porast broja preminulih od samo 1,2 odsto od 20 marta. Kako je najavio izjavio je danas francuski premijer Eduar Filip, ta zemlja će u ublažavanju mera koje predstoji biti podeljena na crvene i zelene. Svi administrativni regioni u Francuskoj biće podeljeni na crvene ili zelene na osnovu tri kriterijuma: broja slučajeva koronavirusa u periodu od sedam dana, regionalnim kapacitetima odeljenja intezivne nege i efikasnosti u lokalnom testiranju i traganju za kontaktima.

Nemačka ima 162.123 inficirane osobe, a umrlo je 6.518 ljudi, a kancelarka Angela Merkel kaže da je potreban sistem upozorenja, za slučaj da ponovo krene da raste broj zaraženih. Ona je najavila ponovno otvaranje igrališta, muzeja i crkava i istakla da će dodatno ublažavanje restriktivnih mera biti saopšteno 6. maja. Prema njenim rečima, odlazak na godišnji odmor u druge evropske zemlje još nije na dnevnom redu za Nemce, s obziromna to da je u pojedinim evropskim državama situacija gora nego u Nemačkoj.

Naučnici predviđaju kada će svet izaći iz pandemije i upozoravaju – DRUGI TALAS je moguć

Švedska, u kojoj se život uprkos pandemiji koronavirusa odvija skoro uobičajeno, smatra da je njen pristup epidemiji uspeo, ali brojevi sugerišu drugačije, ocenjuje CNN. Broj novozaraženih od COVID-19 porastao je u protekla 24 časa sa 20.302 na 21.092, a broj preminulih za još 124, na ukupno 2.586. Švedska vlada je zatvorila državne granice za strance koji ne žive u EU i zabranila javna okupljanja više od 50 ljudi. Vrtići i osnovne skole su otvoreni, srednjoškolci i studenti uče od kuće.

Finska je proglasila vanredno stanje, zatvorila škole i zabranila okupljanja više od 10 ljudi, ograničila putovanje do i iz regiona Usima i zatvorila restorane, kafiće i barove 1. aprila.

Danska je bila među prvim zemljama u Evropi koja je zatvorila granice, prodavnice, škole i restorane i zabranila velika okupljanja.

Norveška je počela uvođenje ograničenja putovanja sredinom marta i zatvorila škole i vrtiće, zabranila upotrebu objekata za odmor, otkazala događaje i zatvorila frizerske i kozmetičke salona.

Stopa smrtnosti u Švedskoj je znatno veća nego u mnogim drugim zemljama Evrope i dostigla je više od 21 na 100.000 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

U Rusiji je u poslednja 24 sata registrovano rekordnih 7.099 novih slučajeva inficiranih virusom kovid-19, što je naveći broj obolelih u jednom danu do sada, a ukupno je zaraženo 106.498 ljudi. Rast broja zaraženih danas je na 7,1 dsto u odnosu na jučerašnjih 6,24. Iako raste broj zaraženih, on je već deseti dan zaredom ispod 10 odsto. U toj zemlji preminula je 1.073 osoba.

Iran je pretekao Kinu, gde se koronavirus prvo pojavio, po broju inficiranih i umrlih- u toj zemlji je zaraženo 94.640 ljudi, a preminulo je njih 6.028.

Kina, gde je epidemija koronavirusa počela, ima 82.862 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a od infekcije su preminule 4.633 osobe. U toj zemlji se već danima beleži jednocifren broj novozaraženih, a većinom su, kako kažu vlasti, u pitanju slučajevi su “uvezeni” iz inostranstva.

Otkriveno ŠEST NOVIH simptoma korone: Ako primetite neki od njih, ODMAH se javite lekaru

Prve slučajeve koronavirusa danas su prijavile dve zemlje koje ih ranije nisu imale – Tažikistan i Komorska Ostrva.

Komori su tako postali 53. od 54 afričke zemlje u kojoj se pojavila ta zarazna bolest, dok je na afričkom kontinentu broj zaraženih prešao 37.400, sa 1.598 preminulih. Od svih afričkih zemalja samo je mala kraljevina Lesoto na jugu kontitneta za sada bez prijavljenih slučajeva kovida-19.

Broj potvrđenih slučajeva u Gani premašio je 2.000, što je porast broja zaraženih od 24 odsto za samo nekoliko dana. Vrhunac epidemije u toj zemlji proglašen je pre 10 dana, kada je predsednik Nana Akufo-Ado ublažio mere zatvaranja u glavnom gradu Akri i Kunasiju.

Najveći broj zaražanih, 5. 350, zabeležen je u najmnogoljudnijoj zemlji na kontinentu, Južnoj Africi.

Do sada još 33 države i teritorije u svetu nisu prijavile nijedan slučaj koronvairusa, a među njima su Turkmenistan i male udaljene ostrvske države u Tihom okeanu, kao što su Nauru, Kiribati i Solomonska Ostrva.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs 

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar