Nemački list tvrdi: Kina tražila od SZO da zataška informacije o koroni

Na ove tvrdnje reagovala je Svetska zdravstvena organizacija nazivajući ih "neosnovanim i neistinitim"

Foto/Pixabay/Levi Fraser

Nemački magazin “Špigl” objavio je pozivajući se na podatke obaveštajne službe, izveštaj u kojem tvrdi da je Kina tražila od Svetske zdravstvene organizacije da odloži globalno upozorenje o izbijanju epidemije korona virusa.

Pozivajući se na podatke nemačke obaveštajne službe BND, magazin navodi da je kineski predsednik Si Ðinping 21. januara u telefonskom razgovoru sa generalnim direktorom SZO Tedrosom Gebrejesusa zatražio da SZO zataška informacije o prenošenju virusa sa čoveka na čoveka i odloži upozorenje na pandemiju Kovid 19.

BND procenjuje da je zbog kineske informacione politike izgubljeno četiri do šest nedelja za borbu protiv virusa širom sveta, navodi se u izveštaju.

Na ove tvrdnje reagovala je Svetska zdravstvena organizacija nazivajući ih “neosnovanim i neistinitim”.

“Tedros i predsednik Si nisu razgovarali 21. januara i nikad nisu razgovarali telefonom. Takvi netačni navodi skreću pažnju sa nastojanja SZO i sveta da se zaustavi pandemija Kovida 19”, navodi u saopštenju SZO.

Kako se dodaje, Kina je potvrdila 20. januara da se novi virus prenosi sa čoveka na čoveka, a to je bilo pre navodnog telefonskog razgovora.

“SZO je javno objavila 22. januara da prikupljeni podaci ukazuju da se u Vuhanu događa transmisija virusa sa čoveka na čoveka”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar