Alarmantno upozorenje SZO: Korona možda NIKAD neće nestati, raste broj anksioznih i depresivnih

Od posledica kovida-19 u svetu je preminulo skoro 300 hiljada ljudi

Foto: Pixabay/Arneta

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da koronavirus možda nikada neće nestati, preneo je BBC.

Direktor direkcije za hitne situacije SZO de Majk Rajan upozorio je da su prognoze o nestanku virusa “nezahvalne” i istakao da je neophodan “masivan napor”, čak i ako bude pronađena vakcina.

Od posledica kovida-19 u svetu je preminulo skoro 300 hiljada ljudi, a do sada je potvrđeno ukupno 4,3 miliona slučajeva zaraze.

“Ovaj virus možda nikada neće nestati, ali ni virus HIV nije nestao pa smo ipak uspeli da ga stavimo pod kontrolu”, rekao je dr Rajan na konferenciji za novinare u Ženevi.

Direktor SZO dr Tedros Adanom upozorio je da ne postoji provereni put za ublažavanje restriktivnih mera bez rizika od drugog talasa pandemije.

Otklonio sve sumnje: Ruski stručnjak objasnio da li postoji veza između 5G mreže i korone

“Mnoge zemlje bi da što pre ukinu vanredne mere i vrate život u normalne tokove, ali naša preporuka je da se stanje uzbune zadrži u svim zemljama sveta na najviše mogućem nivou”, poručio je prvi čovek SZO.

Raste broj anksioznih i depresivnih

Zbog nametnute izolacije, siromaštva i anksioznosti, usled pandemije koronavirusa preti globalna kriza mentalnog zdravlja, upozorila je načelnica odeljenja za mentalno zdravlje SZO.

“Izolacija, strah, nesigurnost i ekonomski pad uzrokuju ili mogu uzrokovati psihološke probleme”, rekla je Devora Kestel, načelnica odeljenja za mentalno zdravlje SZO.

Kestel je, predstavljajući izveštaj UN i smernice po pitanju pandemije koronavirusa i mentalnog zdravlja, kazala da je očigledan veliki porast broja mentalnih bolesti i njihovog intenziteta te da bi vlade trebalo da stave to pitanje u središte odgovora.

Koji su simptomi korone kod većine Evropljana?

“Mentalno zdravlje i blagostanje celih društava snažno su pogođeni krizom te su prioritet koji se mora hitno početi rešavati”, rekla je Kestel novinarima.

U izveštaju je istaknuto nekoliko regija i društvenih slojeva koji su najranjivija grupa za mentalne bolesti – uključujući decu i mlade izolovane od prijatelja, te zdravstvene radnike suočene s velikim brojem osoba umrlih od koronavirusa.

Dosadašnja istraživanja već pokazuju uticaj pandemije na globalno mentalno zdravlje. Psiholozi navode da je zabeležen porast broja anksioznih i depresivnih u više zemalja.

Povećava se i porodično nasilje, dok zdravstveni radnici više traže psihološku pomoć.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar