Kako je došlo do najdužeg prekida u istoriji TV programa

Tog letnjeg popodneva, 1. septembra 1939. došlo je do prekida crtanog filma koji će se nastaviti tek 7 godina kasnije

stari televizor
Pixabay

Kada je, sada već davne 1936. godine BBC pokrenuo svoj prvi televizijski kanal, pretnja koju je po Evropu predstavljala Nacistička Nemačka već je bila evidentna. Tri godine kasnije, gledaoci širom Velike Britanije okupili su se da odgledaju još jednu epizodu svima omiljenog Diznijevog junaka Mikija Mausa – no, niko nije ni slutio da će uskoro postati svedoci početka nadjužeg TV prekida u istoriji televizije.

Naime, kada je 1. septembra 1939. i zvanično otpočeo Drugi svetski rat, program kanala BBC naglo je prekinut kako bi se emitovao proglas kralja Džordža VI koji je uznemirene sunarodnike obavestio da je Velika Britanija u ratu sa Hitlerovom Nemačkom.

Foto: Pexels

Tek nekoliko momenata nakon što je, u crtaću, Greta Garbo (ili barem njena karikirana verzija) strastveno poljubila Mikija, došlo je do prekida programa koji će se nastaviti tek 1946. 

U čuvenom dokumentarcu televizije BBC “Magic Rays of Light” snimljenom 1981. Daglas Birkinšou, realizator programa tog sudbonosnog septembarskog popodneva, prisećao se momenta kada mu je dirketor kompanije Džerald Kok poslao poruku sa instrukcijama da momentalno prekine program i sve zaposlene pošalje svojim kućama.

Većina radnika ubrzo se priključila vojnim snagama – bilo kao radaristi, bilo kao deo nekih drugih rodova armije Velike Britanije, međutim, većina njih, kao i veliki deo njihovih sunarodnika pali su kao žrtve sukoba i nikada nisu odgledali crtani do kraja.

Tako je ovaj prekid programa ostao upamćen i kao simbol jedne generacije koja je “preko noći” ubačena u najveći i najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva.

Pogledajte odlomak iz crtanog filma koji je na svoj kraj čekao skoro punih 7 godina:

D. K.

Izvor: 0bjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar