Luka Šulić za Objektiv: Radujem se beogradskoj publici, ali i provodu (intervju)

Čuveni violončelista predstavlja svoj prvi solo album

Luka Šulić
Nemanja Đorđević

Zvezda violončela Luka Šulić odabrao je jedno od najpoznatijih dela klasične muzike za svoj prvi samostalni album. Album predstavlja dramatičnu interpretaciju Vivaldijeva “Četiri godišnja doba” i prvi kompletni album popularnog ciklusa baroknih koncerata koji su aranžirani za violončelo.

 Album je u najkraćem roku zauzeo prvo mesto po prodaji albuma klasične muzike na svetu, a priliku da čujemo ovog svetskog virtuoza na delu imaćemo 6. februara 2020. u Velikoj dvorani Centra Sava.

 

Nekako smo navikli da Vas slušamo kao polovinu dua “2 Cellos”, da li vam je neobično što ćete u februaru izaći na scenu sami?

Neobično jeste. Za Beograd me vežu samo lepe uspomene sa “2 Cellos” koncerata. Radujem se samostalnom nastupu, ali moram obradovati publiku da ćemo Stjepan i ja nastaviti saradnju 2021. Upravo spoj naših energija , gde jedan plus jedan nisu dva nego tri stvara magiju. Mi smo kao individualci dosta snažni.

Za prvi samostalni projekat odlučili ste se za nešto revolucionarno. Prvo izvođenje Vivaldija i  “Četiri godišnja doba” za violončelo i orkestar. Da li se vodite time da u svemu morate biti prvi?

To delo je u originalu za violinu, i ovo je prva izvedba tog tipa u muzičkoj istoriji. Volim biti prvi. Imao sam priliku da snimam sa  najboljim svetskim muzičarima u Rimu. Za vreme snimanja mi se rodila i kćerkica. Tako da je sve skupa dobilo jednu posebnu svemirsku dimenziju.

Kada se neki tako emotivan trenutak u životu desi, da li se i to čuje na albumu? Da li je izvođenje energičnije?

Svako iskustvo u životu, bilo kakvo da je produbljuje tvoj osećaj prema muzici. Menja tvoju dušu, tvoje biće u srži. Mislim da se to oseti na albumu, po bržem tempu jer mi se žurilo kući.

Da li je najbolji način da se klasika približi većem broju ljudi , tako što će muzičari iz vašeg sveta praviti i neobične obrade popularnih kompozicija poput cas i Stjepana?

To je jedan od puteva. Mi smo uprkos izvođenju popularnih pesama i filmske muzike ostali dosledni. Nikad nismo prestali negovati klasični pristup sviranja violončela.

Stižete li uopšte da se opustite, iako imate iza sebe godinu koja je bila ispunjena stotinama nastupa širom sveta?

Volim da se opuštam kod kuće sa porodicom. Za te trenutke živim. Ništa ne može da zameni osećaj dok gledaš svoje dete kako raste. Sa tim se ne može uporediti nikakav Vivaldi ni Betoven. Takođe volim i sport. To je ono što me drži normalnim u glavi. Velike su oscilacije u adrenalinu kada svako veče nastupate u novoj dvorani.

Svirali ste  u svim velikim dvoranama, takođe i u svetki popularnim emisijama, kako  ćete pronaći inspiraciju u jednom malom prostoru kao što je Centar Sava?

Ja preferiram takve prostore jer je atmosfera mnogo intimnija. Povratna informacija stiže brže. Beograd volim i zbog publike i zbog dobrog  provoda posle koncerata. Neke stvari ne treba menjati. Radujem se februaru.

 

Piše: Nataša Femić

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar