Top-lista Objektivista: 5 događaja iz sveta muzike koje čujemo i nakon 2019. godine

Neko je rekao da nas muzika čini živima, da leči sve naše rane, i da bi život bez nje bio prazan.

koncert
pixabay.com

Godina za nama donela je mnogo noviteta na domaćoj i svetskoj muzičkoj sceni. Neke od najvećih legendi muzike posetile su Beograd, koncerti, žurke i festivali nizali su se kao nikad do sad – a vredna redakcija portala Objektiv izdvojila je za vas 5 momenata koji, za nas, obeležili 2019. godinu:

 

“Tata Miki projekat” – Miroslav Ničić Niče

 

U jeku priprema za startovanje portala pojavio se „Tata Miki projekat“ nedavno preminulog muzičara i umetnika Miroslava Ničića koga prijatelji zovu Niče. Dok je čekao transplantaciju koštane srži, on je svojim telefonom beležio večnutke u bolnici, a 68 tih slika bilo je objedinjeno u izložbi „Bolji života“. Uz izložbu nastao je i „Tata Miki projekat“, muzički album nastao u bolničkim krevetima Beograda, Tel Aviva i Beča, koji je umetnik posvetio svojoj porodici. Iako su mnogi ovdašnji muzičari i njegovi prijatelji uradili aranžmane na njegove pesme, moram priznati da je meni preslušavanje demo-verzije tog projekta, u izvođenju samog autora, udarac u pleksus od kojeg sam se dugo oporavljala. Naročito, pesma „Ne brini“ koju koliko god da čujem, uvek ću se rasplakati.  

Piše: Ivana Vujnović, urednica kulture portala Objektiv

 

Eros Ramacoti – koncert u Beogradu

 

Najesen sam, nakon deset godina dočekala da ponovo odem na koncert Erosa Ramacotija. Iako odavno ne slušam takvu vrstu muzike, (sve više me privlači džez), odlazak na njegov koncert je bio više tradicija, poput koncerta koji se ne propušta. I bez obzira što sam sada starija od kada sam ga intenzivno slušala i znala sve pesme napamet, i bez obzira što je dosta prošlo vremena od kada je poslednji put bio u Beogradu, prijala mi njegova muzika, kao i italijanski duh, mediteranski šarm i energija koju je doneo i koje mi ovde tako volimo. Posebno ja kao mlađana, upućena na italijansku modu i filmove.  Eros je pokazao da ga vreme nije pregazilo, i da je jedan od najvećih italijanskih, pa i svetskih pevača, koji je ostao dosledan sebi, svojoj muzici, i publici.

Piše: Snežana Đorđević, novinar portala Objektiv.rs

 

Greta Van Fleet – nastup na EXIT festivalu

 

“Slušao sam Roberta (Planta) pre desetak godina….večeras sam ga slušao opet” – ovo su reči jednog mog poznanika samo nekoliko trenutaka nakon što smo, znojavi i zadihani od skakanja, promukli od dranja i izbezumljeni od onoga čemu smo upravo prisustvovali, seli na ugaženu travu Petrovaradina. Posetilac sam festivala EXIT već deved uzastupnih godina, bio sam tu kada je na Fejtlesu ponestajalo vazduha, kada je Nik Kejv bacao dame u trans, Prodidži pretio da sruši trvrđavu, Lemi održao jedan od poslednjih nastupa u životu…ali te večeri kada su momci iz Mičigeni zapalili binu znao sam da prisustvujem stvaranju istorije. Ok, crpe inspiraciju od čuvenih Cepelina, i ok, možda su sad zasijali i nikad više (u šta ne verujem čak ni dok pišem ove reči), ali su ipak zasijali tako snažno da mi se čini da sam delimično oslepljen već dugih šest meseci. Možete ih slušati na kompu, ili na nekom vanzemaljskom ozvučenju, ali dok ih ne doživite – nećete znati o čemu pričam.

Piše: Danilo Krša, novinar portala Objektiv.rs

“Euforija” – Buč Kesidi

 

Toliko smo navikli da kukamo kako je današnja muzika loša da nije ni čuo kad nas iznenade mlade snage koje u sebi kriju kreativnost dostojnu svetske slave. Indi rok elektro pop boj bend duo iz Pančeva (ne, nije izmišljena titular, stvarno se tako klasifikuju) je krajem novembra izbacio svoj drugi studijski album i momentalno zauzeo svoje mesto u popularnoj muzici regiona. Na albumu, čiju produkciju potpisuje Milan Bjelica, nalazi se 10 pesama kojima je bend redefinisao sopstveni zvuk i domaćoj sceni ponudio jedan savremeni prustup tumačenju rok muzike i muzičke produkcije. Nešto mlađa publika odlično je prihvatila album, a koncerti koji su bili zakazani tokom decembra planuli su kao alva (ili se sad alva razgrabi kao koncert Buč Kesidija?). Ono što svakako hrabri je činjenica da su momci tek zagazili u godine kada se od njih očekuju najbolje stvari, tako da od njih svakako možemo da očekujemo još kvalitetnog materijala!

Piše: Redakcija portala Objektiv.rs

Topljenje uz Borisa Brejču

 

Red je da se na našoj listi nađe i nešto za ljubitelje elektronskog zvuka. Hala Beogradskog sajma treštala je od bitova jednog od najboljih di-džejeva scene. Čuveni “Džoker”, nazvan tako zbog maske pajaca koju nosi na većini svojih nastupa, u potpunosti je opravdao očekivanja – dvočasovni set vodio je publiku od najbržih i najjačih ritmova, do totalne tišine koja nagoveštava haos. Znate da je žurka bila uspešna kada vam danima nakon njenog kraja još zvoni u ušima i noge ne miruju.

Puno sreće, zdravlja, ljubavi i objektivnog razmišljanja u 2020. godini želi vam redakcija portala Objektiv.rs! 

Piše: Redakcija portala Objektiv.rs 

Izvor: 0bjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar