Obožavana poslastica konačno dobila svoj prvi muzej u regionu (FOTO)

Raj za sva čula - novi Muzej čokolade u Zagrebu

Muzej čokolade u Zagrebu
Leon Božić

Pre nešto manje od mesec dana, u glavnom gradu susedne Hrvatske otvorena su vrata Muzeja čokolade u koji će sigurno želeti da idu čak i oni kojima su muzejske postavke uglavnom dosadne.

Foto: Leon Božić

Nastao kao ideja bračnog para Cerovac, prema njihovim rečima, osmišljen je jer u toku svih putovanja po svetu i poseta sličnim mestima nisu naišli na instituciju tog tipa koja bi zadovoljila zahteve njihove dece, ali i njih samih. 

Foto: Leon Božić

U strogom centru Zagreba, u Varšavskoj ulici, na preko 400 kvadrata i u šest prostorija, prostire se ova jedinstvena postavka kod koje je svaki detalj brižljivo osmišljen. Za dizajn enterijera bila je zadužena Željka Zrnić koja je koncept zasnovala na hronološkoj podeli.

Foto: Leon Božić

Tako ćete u jednoj prostoiji videti kopije posuda iz kojih su vladari Asteka i Maja pili napitak od kakaovca, koji je bio preteča današnje čokolade. Takođe, saznaćete da je kakaovac bio dragocen te je bio korišćen kao sredstvo plaćanja.

Foto: Leon Božić

U drugoj prostoriji je takođe vremeplov u Južnu Ameriku 16. veka, kada su osvajači odneli kakao za Španiju. Potom ćete se obresti na francuskom dvoru gde ćete saznati šta je čokolatijera i čemu je ona služila.

Foto: Leon Božić

Takođe, sledi karta sveta sa podacima koliko koja žemlja jede čokoladena godišnjem nivou.  I tako, sobu kroz sobu, upoznavaćete se sa ovom omiljenom poslasticom.

Foto: Leon Božić

Naravno, osim degustacije i kviza u kojem se možete okušati da biste videli da li ste zaista pravi čokoladni poznavalac, možete poneti kući neki od suvenira ili poslastice raznih hrvatskih i svetskih proizvođača.

Foto: Leon Božić

Iako se naizgled čini da je karta za odrasle od oko 1.000 dinara i za decu od 650 možda previsoka za ovdašnje prilike, svako ko je bio, prepun je pozitivnih utisaka.

 

I. Vujnović 

 

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar