Top-lista Objektivista: 5 knjiga koje su nas očarale tokom 2019. godine

Reci mi šta čitaš, pa ću ti reći ko si...

knjige
pixabay.com

U pravu je bio Dositej kad je izrekao čuvenu rečenicu: “Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce”. Nažalost, živimo u vremenu kada njegova misao ima i najveću težinu. Poražavajuća je činjenica da, na osnovu istraživanja sprovedenih u osnovnim i srednjim školama širom srbije – deo omladine može da se “pohvali” da u životu nisu pročitali nijednu knjigu. Popularnije su prepričane lektire, tvitovi i blogovi, no, to ne znači da je knjiga u 2019. izgubila svoj identitet.

Koristimo ovu priliku da vam predstavimo naš odabir 5 naslova koje su obeležile prethodnu godinu:

 

“Nestvarno, a stvarno” Živojin Petrović

 

Foto: Printscreen

Imam nekoliko favorita za ovu godinu, ali izdvojila bih knjigu “Nestvarno a stvarno” Živojina Petrovića, čije sam odlomak čitala na Fejsbuku i pre nego što je izašla u štampanom izdanju. Inače sam zaljubljenik u Beograd i Srbiju prošlih vremena, kada su naše ljude krasili čojstvo i poštenje, a domišljatost i humor u svakodnevnim, pa čak i vrlo formalnim situacijama bili neizbežni. U ovoj knjizi sakupljeno je mnoštvo zanimljivih stvari i informacija koje su pretočene u sjajne kratke priče zasnovane na istinitim podacima iz naše istorije – od toga za šta se, recimo, koristila kula stražara na Kapetan Mišinom zdanju, ko je bio prvi Srbin na Severnom polu, da li je uspeo naum Mihaila Obradovića da živi u svojoj podmornici na dnu Dunava, za šta mu je državna vlast dala čak i napismenu dozvolu do presađivanja testisa radi podmlađivanja koje je za samo četiri dana zakasnilo da bi bilo prvo u svetu. Divna knjiga za nas romantičare koja jednostavnim jezikom dočarava prohujala vremena

Piše: Ivana Vujnović, urednica kulture portala Objektiv

 

“Zagonetna potraga” Uroš Petrović

Foto: Foto: Objektiv.rs

Za mene je svaka njegova nova knjiga praznik, pisac koji je uspeo da ozbiljnu knjigu pretvori u edukativnu igračku, koju deca ne ispuštaju iz ruku dok od prve korice ne dodju do poslednje. Zagonetnu potragu smo već završili i ja jedva čekam kojim će nas narednim mozgalicama namučiti.

Piše: Isidora Kranjčević, novinar portala Objektiv.rs

 

“Zvezdobrojci” Aleksandra Ninković Tašić

Foto: Printscreen

Zvezdobroj je stara srpska reč koja se mogla čuti u Vranju i njegovoj okolini, a koja je značila – nadareno dete, ono koje gleda i broji zvezde.

Prva knjiga je simbolično nosi plavu boju i priča priču o tome kako su naši naučnici postali dobri ljudi pre svega. U njoj se nalaze odlomci njihovih autobiografija, beležaka koje su vodili o svom odrastanju i prvom susretu sa posmatranjem i brojanjem zvezda. U njoj možete naći priče o detinjstvu nekih od najvećih naučnika sa ovih prostora – poput Tesle, Pupina i Milankovića.

U drugoj knjizi, crvenoj, nalaze se priči o Ivanu Djaji, Atanasiju Nikoliću, Jovanu Cvijiću i Ruđeru Boškoviću. Posebno bih istakla zanimljivu priču o čuvenom biologu, psihologu, autoru i filozofu Ivanu Đaji koji je nasledio ser Aleksandra Fleminga u Francuskoj akademiji nauka – i to još za Flemingovog života, što je prava retkost i velika čast. Poznavaoci istorije pamte ga i po tome što je jedini ustao protiv izbora Tita za počasnog člana akademije i tim činom spasio obraz srpskog naroda. Kako je rođen iz braka Francuskinje i Srbina – deo detinjstva proveo je i u Srbiji – koju je i zavoleo.

Piše: I. L. novinar portala Objektiv.rs

 

“Mundo Libre” Marko Krstić

Foto: Printscreen

“Hasta la victoria siempre!” Uzviknite ovo u glasu sa šakom preživelih gerilaca koje čuveni Če Gevara vodi na poslednji marš kroz šume Bolivije. Osetite vlagu kako vas guši, metalni ukus krvi u ustima, znoj kako vam se sliva sa čela, strah od potere koja vam je za petama… Roman koji će vam fenomenalno dočarati poslednje dane čuvenog argentinskog borca za slobodu, koji potom biva uhvaćen i mučno egzekutiran u pokušajima da ideal revolucije proširi van granica već “oslobođene” Kube. Taman kada smo mislili da o ovoj temi nema šta više da se kaže – Marko Krstić nam je dokazao suprotno. Napeto, dinamično, jednostavno a primamljivo! Svaka stranica odiše revolucionarnim idejama koje je propagirao sam Če, a uspeh romana ogleda se u tome što je priču koja je mojoj generaciji kako vremenski, pa i geografski, veoma daleka – uspeo da prenese i prikaže kao da smo je i sami proživeli.

Piše: Danilo Krša, novinar portala Objektiv.rs

 

“12 Pravila za život” Džordan Piterson

Foto: Foto: Objektiv.rs

Nisam neki  ljubitelj knjiga o samopomoći niti popularne psihologije, ali, prijatelj psihijatar mi je preporučio da pročitam knjigu  “12 Pravila za život” – protivotrov za haos. Autor knjige je klinički psiholog i profesor psihologije na Univerzitetu u Torontu dr Džordan Piterson, trenutno jedan od najcenjenijih, najuticajnijih i najpoznatijih mislilaca na svetu čija predavanja na kanalu Jutjub imaju više od 35 miliona pregleda. Ne mogu da kažem da mi je promenila život ali su mi se neki od njegovih promišljanja u vidu pravila dopali jer je bez prevelike patetike izneo najčešće greške koje pravimo i koje treba da promenimo u životu da bi bili što manje ozlojađeni.  To je reč koju on u knjizi najčešće pominje. U većini slučajeva, to je osećaj zbog kojeg se osećamo loše i zbog kojeg okrivljujemo druge za sve naše probleme.

Od Piterspnovih 12 pravila za život, izdvojila bih pravlo 6 : “Pre nego što počnete da kritikujete svet, prvo počistite svoju kuću”.

Piše: Snežana Đorđević, novinar portala Objektiv.rs

 

BONUS KNJIGA:

 

“Poslednji Muškarac” Muharem Bazdulj

Foto: Printscreen

Uh…ako je sudeći po Muharemu – čeka nas interesantna budućnost! Novoizašli roman popularnog bosanskog pisca Muharema Bazdulja koji nosi naziv “Poslednji muškarac” baca nas u ne tako daleku 2027. godinu u kojoj doktorka Adamović, glavna junakinja romana, doživljava šok koji je će joj promeniti život iz korena. Naime, muškarci postaju ugrožena vrsta koja polako nestaje sa lica sveta, a Bazdulj na sebi svostven, a pak majstorski način, pripoveda životnu priču doktorke koja se našla usred ove distopijske situacije. Oštar humor, fil od teškog sarkazma i ironija čiji ukus ostaje dugo nakog poslednje pročitanje stranice. Verujte mi, knjiga vas od korice do korice ne pušta da predahnete. Nije ni čudo što se po kulturnim krugovima ovaj roman najavljuje kao potencijalni dobitnik sledeće NIN-ove nagrade.

Puno sreće, zdravlja, ljubavi i objektivnog razmišljanja u 2020. godini želi vam redakcija portala Objektiv.rs! 

Piše: Redakcija portala Objektiv.rs 

Izvor: 0bjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar