Posle 70 godina Predićeva “Deca pod dudom” pred očima javnosti (FOTO)

Slika poznatog srpskog slikara od danas je dostupna posetiocima u Narodnom muzeju u Beogradu

Narodni muzej
printscreenYouTube

Slika “Deca pod dudom” Uroša Predića, koja su dosad izlagana samo tri puta, od danas je dostupna posetiocima na prvom spratu Narodnog muzeja u Beogradu.

Predićevo remek-delo je u privatnom vlasništvu, ali je Narodni muzej, zahvaljujući ljubaznosti vlasnika, u mogućnosti da kulturnoj javnosti predstavi ovo znano, ali retko viđeno Predićevo ostvarenje.

Muzejski savetnik Petar Petrović kazao je danasna predstavljanju slike da su svi u muzeju veoma zadovoljni jer je takvo remek delo dostupno široj javnosti.

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by National museum in Belgrade (@narodnimuzej) on


“Obaveza Narodnog muzeja je da skrene pažnju na na važna dela za razvoj naše umetnosti. Slika se nalazi na originalnom štafelaju Uroša Predića što upotpunjava utisak posmatrača. Reč je u remek delu naturalističkog realizma po kojem je Predić poznat”, kazao je Petrović.Nakon pauze od ravno 70 godina remek-delo srpskog realističkog slikarstva 19. veka “Deca pod dudom” sada je pred publikom ponovo u Narodnom muzeju u Beogradu – za gledanje i uživanje do 4. januara godine.

Ukoliko ste propustili današnjem predstavljanju slike muzejskog savetnika Petra Petrovića, možete doći na to predavanje 4. januara u 18 časova.

Izvor: Objektiv, Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar