Ako ste paranoični i ne volite ideju da vas neko nadzire, onda ova Snoudenova knjiga nije za vas

Knjiga Edvarda Snoudena koja će zauvek promeniti način na koji ćete da gledate svoj pametni telefon ili računar

Edvard Snouden
Profimedia

Knjiga koja je u septembru pri objavljivanju, odmah bila prevedena na 20 jezika, “Permanent Record” (“Trajno zabeleženo”) Edvarda Snoudena, konačno je dostupna i kod nas u izdanju “Vulkana”.

Izdanje knjige pratio je intervju Snoudena u “Špiglu”, a deo je prenet u “Politici“. Snouden u početku nije potpuno bio svestan da je postao deo globalne mašinerije za špijunažu jer je bio klinac, a kockice su se sklapale polako, ali redovno. Na kraju je bio svedok situacije da je mogao da gleda nepoznate ljude dok oni gledaju u svoje ekrane.

“Dok oni čitaju, mi njih čitamo. A ovi sistemi su stigli toliko daleko da niko nije znao da ga gledaju”, relao je Snouden novinaru “Špigla” u moskovskom hotelu i zauvek uneo nemir u naše umove, navikle da svakodnevno koriste društvene mreže koje su, prema pisanju Snoudena, samo paravan za globalnu špijunažu. 

 

Foto: promo/Vulkan

 

Kako sam navodi u predgovoru knjige “Trajno zabeleženo”, Snouden je bio “štreber koji je u nasleđe dobio svet”. Polako su mu se otvarala vrata, ali on nije odmah bio svestan šta se dešava. 

“Moja generacija nije samo izmenila proces rada obaveštajaca. Štaviše, potpuno smo izmenili definiciju špijunaže. Za nas, špijunski posao nije predstavljao tajne sastanke ili ugovorena mesta dostave, već prikupljanje podataka”. kaže on.

Iako je “sedeo za terminalom sa kojeg je doslovce imao neograničen pristup svim komunikacijskim podacima svakog muškarca, žene i deteta na planeti koji su bilo kad okrenuli telefonski broj ili bar na trenutak seli za računar”, on je odlučio da kaže istinu.

Naime, on je prikupio interne dokumente NSA, koji su dokazivali da američka vlada krši zakon, i predao ih je novinarima “Gardijana” i “Vašington posta” u maju 2013, koji su ih detaljno proverili i objavili zaprepašćenom svetu.

Tajni dokumenti su bili dokaz o nadzoru koji nad građanima, političarima i liderima država sprovode američke i britanske obaveštajne agencije.

Srećom, uspeo je umakne odmazdi i zasad se nalazi u Rusiji u egzilu, a ova knjiga opisuje kako se našao u svetu internet špijunaže i zašto je odlučio da planeti obelodani da smo svi pod prismotrom.

Da li ćete posle ove knjige da manje objavljujete svoja kretanja po Fejsu – sumnjamo, ali ipak je bitno da budete obavešteni da je svaki vaš korak odavno prestao da bude samo vaše vlasništvo.

 

I. Vujnović

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar