Crteži snoviđenja iz Felinijevog dnevnika u Kinoteci (FOTO+VIDEO)

Izložba je upriličena povodom 100 godina od rođenja slavnog italijanskog reditelja

Federiko Felini
Profimedia

Karlo Lo Kašo, italijanski ambasador, izrazio je večeras veliko zadovoljstvo što ima priliku da u Jugoslovenskoj kinoteci otvori izložbu crteža slavnog italijanskog filmskog reditelja Federika Felinija, preuzetih iz njegove “Knjige snova”, a povodom 100-godišnjice njegovog rođenja.

“Ime Federika Felinija postalo je simbol, a njegovi filmovi bude razne emocije, jer mogu biti dramatični, strašni, poetični… Ti filmovi su spoj mašte sećanja i snova”, kazao je Lo Kašo.

 

“Knjiga snova” je dnevnik koji je Felini, na predlog psihoanalitičara Ernsta Bernharda, vodio počev od 1960. pa sve do avgusta 1990. prenevši putem, kako je sam rekao, “žvrljotina, brzopletih i gramatički pogrešnih beležaka” ono što je video u snovima tokom prethodne noći.

 

Foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC 

 

Ljudi, predmeti, okolnosti, puno kolora, crteža i zapisima na marginama stranica daju uvid u emotivna stanja slavnog Italijana. Zanimljivo je da se na 400 strana, koliko ima ovaj dnevnik, neretko pominje Pikaso, koga je Felini često sanjao, međutim istina je da se ova dva genija nikada nisu zaista sreli na javi. 

 

Foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

 

Osim izložbe, posetioci mogu do 26. januara da pogledaju remek-dela Federika Felinija na bioskopskom platnu Sale “Makavejev” u Kinoteci. 

Raspored projekcija možete videti OVDE.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar