Bitka koja će promeniti budućnost: Holivudski studio protiv striming servisa

"Netfliks" počinje da dominira i na poljima koja su ranije bila rezervisana samo za tradicionalne gigante sedme umetnosti

netfliks
printscreen/YouTube

Dominacija “Netfliksa” je odavno postala svakodnevica u kućnim uslovima konzumacije filmova, ali sada, kad je počeo da prevazilazi holivudske studije čak i u dodelama tradicionalnih nagrada, poput “Zlatnog globusa” i “Oskara”, to može samo da znači jedno – bitku koja mora da se vodi do poslednjeg čoveka, odnosno dolara.

Netfliks je dobio ukupno 24 nominacije, više nego bilo koji drugi producent koji stoji iza projekta holivudskih filmskih studija, prenosi Rojters.

Dva “Netfliksova” filma, mafijaški ep “Irac” i bračna drama o razvodu “Priča o braku”, osvojili su nominacije za “Oskara “za najbolji film koji će biti dodeljen 9. februara. 

Gigant Silicijumske doline boriće se za “Oskara” protiv holivudskih studija starih preko jednog veka, uključujući “Juniverzal pikčers”, “Vorner bros” i “Kolumbija pikčers”.

Sve se, kao i uvek, vrti oko borbe za gledaoce. “Netfliks” iako ima izuzetan odabir filmova koje objavljuje, insistira da njegovi filmovi budu dostupni za strimovanje istovremeno ili nekoliko nedelja nakon prikazivanja u bioskopima, što, naravno, nikako ne odgovara vlasnicima bioskopa i producentskih kuća koji su odbili prikazivanje “Netfliksovih” filmova.

A svi znamo koliko je za pravi, ali onaj istinski doživljaj filma svim čulima, ipak potrebno otići u bioskop i smestiti se ispred velikog platna. Ili, možda, savremeni konzument to što mu je potrebno od filma može da doživi ispred svoj TV ekrana ili kompjutera, naročito danas kad je komfor bitan deo svakog ugođaja. 

Kako god bilo, ovogodišnja dodela “Oskara” možda izazove neke nove potrese u filmskoj distribuciji širom planete, treba biti spreman na svakakva iznenađenja.

 

I. V.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar