Nikad neobjavljeni etnološki radovi Olge Benson u Galeriji SANU (FOTO)

Izložba preko 500 crteža i akvarela slikarke koja je radila u Etnografskom muzeju

Olga Benson
promo/SANU

U Galeriji nauke i tehnike SANU danas je otvorena izložba “Snovi o prošlosti i tradiciji: Olga Benson“ u organizaciji Etnografskog instituta SANU.

Cilj izložbe je da se široj javnosti prikaže rad Olge Benson, slikarke koja je u Etnografskom institutu SANU radila kao folklorni slikar od 1947. do 1950. U Etnografsko-folkornoj zbirci Olge Benson u EI SANU sačuvano je preko 500 crteža i akvarela (kuće, pokućstvo, nošnje i delovi nošnje, skice nošnji, vinjete koji nikad dosad nisu bili objavljivani. 

Foto: prom/SANU

Takođe,  izložbom se  prikazuje na  koji se način u okviru etnologije sistematski beležilo ono što je smatrano važnim aspektima tradicije pre široke dostupnosti kolor fotografije, i razjašnjava odnos vizuelnog materijala koji je u tom procesu nastajao prema etnografskim istraživanjima u vremenu kada je zbirka nastajala, kada su ti likovni radovi shvatani kao dokumentacija, i  danas, kada se oni tretiraju kao izvori za saznavanje podataka iz prošlosti – kako različitih aspekata tradicijske kulture, tako i razvoja etnologije/antropologije kao discipline. 
Ciljne grupe su naučna i stručna javnost, mlađe generacije istraživača (master i doktorski studenti), kao i šira javnost.

Kako je zbirka akvarela Olge Benson u EI SANU do sada bila potpuno nepoznata, ovom izložbom će se oni učiniti dostupnim javnosti i time joj omogućiti i precizniji uvid u aspekte tradicionalne materijalne kulture koja je još postojala na terenu pedesetih godina 20. veka, a koje su stručnjaci smatrali vrednom beleženja. 

Izložba će biti otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU od 23. decembra 2019. do 25. januara 2020. godine.

Foto: SANU/promo

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar