Čistač Marine Abramović: Najznačajnija izložba u protekloj godini

Preko 60.000 posetilaca i 1.700 članaka govore o kvalitetu i značaju postavke u MSU

MArina Abramović
Profimedia

Retrospektivna izložba “Čistač” Marine Abramovič ostvarila je izuzetan uspeh i predstavlja najznačajniji događaj nakon ponovnog otvaranja muzeja, kazao je Slobodan Nakarada, direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu na konferenciji za novinare, održanoj danas. 

Prema njegovim rečima izložbu “Čistač” je “Njujork tajms” izabrao za jednu od 28 izložbi koje se moraju videti u 2019.  

“Ukupno 1.728 članaka je napisano o toj izložbi… Naši gosti su bile ekipe iz najznačajnijih televizija sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Na otvaranje izložbe su došli direktori i kustosi nekih od najznačajnijih muzeja u svetu. Posetilo nas 20 delegacija iz sveta”, kazao je Nakarada. 

On napominje da su pre otvaranja izložbe kružile priče da njena produkcija košta milion i po evra. 

“Potrošili smo manje…Ponosan sam na tim muzeja koji uspeo da uštedi 200 hiljada evra, tako da je izložba koštala milion i 300 hiljada evra. Na svim izložbama koje su kod nas postavljene u 2019. godini MSU je imao rekordan broj poseta. Oko sto hiljada posetilaca je pogledalo neki od programa u našem muzeju, a do današnjeg dana skoro 62.000 ljudi je videlo izložbu ”Čistač”. Izložba se zatvara za nedelju dana i verujem da će do tada broj posetilaca da se popne na 70.000 što je svakako izuzetan rezultat”, kazao je Nakarada. 

Kako kaže, Muzeju savremene umetnosti nedostaje zgrada 21. veka. 

“Zaslužili smo još jedan moderan objekat u muzejskom kompleksu. Tako bismo imali i mesto za stalnu postavku, ali i prostor za postavljanje izložbi. Poslednjeg dana izložbe ”Čistač”, 20. januara, MSU će raditi do 22 sata, a publika će biti u prilici da vidi uživo izvođenje nekoliko performansa. Ulaz je besplatan”, kazao je Nakarada. 

Direktor MSU je napomenuo da će posle izložbe “Čistač” MSU još neko vreme biti zatvoren, a već u martu tim muzeja očekuju novi izazovi.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar