Tri izuzetne knjige o Magi Magazinović, prvoj srpskoj novinarki i feministkinji (FOTO+VIDEO)

Promocija u Narodnoj biblioteci bila je svojevrsni vremeplov u vreme mnogostrane srpske intelektualke

Tri knjige o Magi Magazinović
objektiv

Iako potpuno različitih autora, tri knjige koje se bave životom i stvaralaštvom Marije Mage Magazinović, za života hvaljene i priznavane, ali i optuživane čak i u novije vreme da je “fašista”, imaju za cilj da, svaka na svoj način, daju doprinos u istraživanju ove mnogostrane srpske intelektualke.

Foto: Objektiv

Reč je o delima “Maga Magazinović: Moderna igra umesto doktorata iz filozofije” prof. dr Vere Obradović Ljubinković, 
“Maga Magazinović: Filozofija igre i/ili više od igre”, zbornik radova, uredila prof. dr Vera Obradović Ljubinković, 
i “Maga Magazinović: Sećanja, činjenice, interpretacije” prof. dr Svetlane Tomić. 

Foto: Objektiv

Na današnoj promocijii u Narodnoj biblioteci Srbije o knjigama su govorili: prof. dr Nadežda Mosusova, jedan od autora tekstova u zborniku radova i njegov recenzent, prof. emeritus dr Svetozar Rapajić, recezent tog zbornika, prof. dr Vesna Krčmar, te prof. dr Vera Obradović Ljubinković  i prof. dr Svetlana Tomić, autorke knjiga. Moderator je bila Iva Ignjatović.

U vrlo živopisnom obraćanju prisutnima, g. Mosusova je kao svedok posleratnog vremena za vreme kojeg je Maga Magazinović bila prokazana, podsetila da je izuzetno bitno stalno proučavanje prošlosti, naročito kod istraživanja činjenica, odnosno pri njihovoj interpretaciji. Napomenula je da je neobjavljeni dnevnik, čiji rukopis je nedavno otkrila Svetlana Tomić i iskoristila ga u svojoj knjizi, izuzetno važan za rasvetljavanje i rekonstrukciju Maginog životnog puta. Takođe, bilo je reči i o nelogičnostima u Maginim tekstovima za koje postoje idicije da su možda i prepravljani jer ni stilski ni koncepcijski ne pripadaju svetonazorima tadašnje feministkinje i intelektualke kakva je bila Maga Magazinović.

Autorka Svetlana Tomović je pomenula da iako je u novije vreme počela intenzivno oživljavanje sećanja na Magu Magazinović, ustanova od koje to ne bismo očekivali, Helsinški odbor za ljudska prava, tražio je da se tribina zabrani. Na sreću, tribina je ipak održana, a traganje za istinom je nastavljeno. 

 

I. Vujnović

 

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar