Zvezda svetske književnosti Etkar Geret gost Beograda povodom Noći knjige

Knjige ovog pisca se u Izraelu najčešće kradu u knjižarama i najčitanije su u zatvorima

Etkar Geret
Alessandro Moggi

Velika zvezda svetske književnosti, izraelski pisac Etgar Keret družio se sa  čitaocima u Srbiji tokom Noći knjige. Ovo je bila izuzetna prilika da se upoznamo sa stvaralaštvom majstora kratke forme.

Knjige ovog pisca bestseleri su u mnogim zemljama, a zanimljiv je podatak da se u Izraelu najčešće kradu u knjižarama i da su najčitanije u zatvorima. Po njegovim pričama je do sada snimljeno pedesetak filmova. Etgar Keret je jedini izraelski autor čije su knjige objavljene u Palestini. Poznat je i kao filmski i televizijski scenarista. Film „Meduze“, koji je režirao zajedno sa svojom suprugom Širom Gefen, osvojio je 2007. „Zlatnu kameru“ na festivalu u Kanu.

Dela Etgara Kereta prevedena su sa hebrejskog ili engleskog na više od trideset jezika, a Laguna je objavila dve njegove zbirke priča.

„Iznenada neko pokuca na vrata“ je zbirka njegovih najboljih i najzrelijih priča u kojima živi i mrtvi, neobično tiha deca i životinje koje govore, snoviđenja i stvarnost stoje jedni uz druge. Noseći nas na bujici apsurda, duhovitosti, tuge i saosećanja, ove priče su Kereta iznele na glas najoriginalnijeg pisca svoje generacije.

„Sedam dobrih godina“ Laguna je objavila uoči Noći knjige. Mračna stvarnost rađa opsesivne, loše misli, a autor ih se rešava tako što na prefinjen način i kroz prizmu apsurda razmatra širok dijapazon tema – od vojne službe svog trogodišnjeg sina do terorističkih „Ljutih ptica“. Krećući se vešto od ličnog do političkog, od razigranog do mudrog, „Sedam dobrih godina“ iskazuju afirmativan pogled na našu potrebu da i na najneočekivanijim mestima tragamo za dobrotom i stvaramo priče koje ovom hirovitom svetu daju smisao.

 

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar