Miroslavljevo jevanđelje od sutra pred publikom

Jedna od najstarijih sačuvanih ćiriličnih rukopisnih knjiga iz 12. veka biće izložena u Narodnom muzeju

Miroslavljevo jevanđelje
Wikipedia

“Miroslavljevo jevanđelje”, jedna od najstarijih sačuvanih ćiriličnih rukopisnih knjiga iz 12. veka, sastavljena od 181 pergamenta, biće izložena od sutra do 29. decembra u Narodnom muzeju.

Specijalno za ovu priliku, budući da se izlaže javnosti samo 10 dana godišnje, Jevanđelje će biti izloženo u novoj prostoriji koja je klimatizovana i zaštićena.

Knjiga sadrži 296 minijatura crtanih perom, a zatim bojenih četkicom crvenom, zelenom, žutom i belom bojom i ukrašenih zlatom.

Ipak, jedna, 166. stranica sa čitanjem za praznik Svetog Jovana Krstitelja nedostaje – trenutno je u Nacionalnoj biblioteci Rusije, u Sankt Peterburgu, a samo jednom je bila u Srbiji, 2015. godine, kao deo izložbe u Vukovom i Dositejevom muzeju u Beogradu.

Podsetimo, krajem oktobra ove godine između srpskih i ruskih zvaničnika potpisan je sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koji su dogovorili srpski ruski predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin tokom Putinove posete Beogradu prošle godine. 

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar