Vodič kroz zapažanja svetskih putnika na proputovanju kroz Srbiju 19. veka

Izdavačka kuća "Geopoetika" predstavila knjigu Đorđa S. Kostića

Sto
Pexels

U prostorijama Izdavačke kuće “Geopoetika” predstavljena je knjiga “Trpeza za umorne putnike” Ðorđa S. Kostića.

Po strukturi svojevrsni kulinarski bedeker i azbučnik srpskog “blagoutrobija”, knjiga vodi čitaoce kroz Srbiju 19. veka.
“Srbija je u 19. veku bila zemlja vina, a manje zemlja rakije. Prve pivare otvaraju Česi i Nemci tek od sredine 19. veka. Primećuju putopisci da u Srbiji tada nema maslaca ili putera. Opisali su Srbe kao ljude koji piju mnogo vode jer je svuda bilo čiste pijaće vode”, kazao je Milan Ristović, urednik knjige i dodao da su iznenađeni količinom mesa kaja se u Srbiji trošila na ishranu.

Foto: promo/Geopoetika

Pažljivo iščitavajući svedočanstva čestih putnika kroz Srbiju, autor Đorđe S. Kostić, otkriva dosad možda zanemaren deo naše društvene istorije, potvrđujući tačnost zapažanja, jednog od putnika, francuskog ekonomiste Emila de Lavelea, koji je osamdesetih godina 19.veka zapisao, kako “uvek treba znati šta u kojoj zemlji ljudi jedu; od seljaka u kolibi do princa… jer to omogućava da se shvati nacionalno bogatstvo i sazna više o lokalnim resursima”.

I. V.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar