Zaronite u filmskih svet vrhunskih plesača i koreografa (VIDEO)

Izdvajamo za vas najzanimljivija filmska ostvarenja revije "Dani igre" u Kinoteci

Dani igre
promo

Jugoslovenska kinoteka u saradnji sa Beogradskim festivalom igre održaće reviju filmskih i dokumentarnih ostvarenja pod nazivom “Dani igre” od 29. januara do 2. februara.

 

Tajler Pek, balet sada / 29. januar, 19 h

Revija počinje projekcijom dokumentarnog filma “Ballet Now” Stivena Kantora koji prati snimanje istoimenog američkog TV šoua. Glavni lik a i prodicent filma je primabalerina Njujorškog baleta Tajler Pek, ujedno gošća ovogodišnjeg Festivala igre koja u za šou pokušava da zbliži čudesan svet baleta, stepovanja, hip-hopa, pa čak i cirkusa.

 

Igrajmo / 29. januar, 21 h 

Francuski film “Igrajmo” prati Džozefa, strastvenog igrača hip-hopa koji pokušava da stigne do profesionalne pozorišne scene. Slučajan susret, učiniće da upozna i zavoli klasičan balet.

 

Polina 30. januar, 16 h

Polina je francuski film u režiji Veleri Muler i Anželina Preljokaža, koji govori o mladoj balerini koja se tokom detinjstva i mladih godina priprema za najsloženiji klasičan repertoar. U trenutku kada dobija angažman u čuvenom Boljšoj teatru, ona otkriva savremenu igru, napušta sve i odlazi u Francusku. Uloge su poverene fantastičnim igračima Marijinskog teatra, ali i glumici Žulijet Binoš, koja je iskusila savremeni pokret igrajući u predstavama londonskog koreografa, Akrama Kana.

 

Bil Ti Džouns – Igrom do obećane zemlje / 30. januar 18 h

Ovenčan zlatnom medaljom Festivala u San Francisku, dokumentarac Miše Skorera otkriva detalje Džunosovih proba poznatog remek-dela “Posljednja večera u kabini ujaka Toma / Obećana zemlja”. U dokumentarcu u produkciji BBC-ja predstavljen je jedinstven kreativni proces legendarnog koreografa i njegove trupe, kao i njihovo suočavanje najosetljivijim i provokativnijim pitanjima našeg vremena – rasom, verom, rodom i seksualnošću.

Foto: printscreen/YouYube

 

Igra / 1. februar, 20 h

Predstava “Igra” snimljena je filmskom tehnikom. Radi se o komadu švedskog koreografa Aleksandera Ekmana za Balet pariske Opere. Komad evocira svet detinjstva i bezbrižnog zadovoljstva, međutim, pored čiste zabave, kontemplira značenje i značaj igre kada postanemo odrasli. Ovo spektakularno delo je premijerno prikazano na sceni Opere “Garnije” i odmah pretočeno u film jer su producenti bili svesni da je reč o komadu koji zbog ogromne scenografije nikada neće moći da gostuje van scene tog teatra.

Podudarnost / 2. februar 18 h

U majstorskoj ravnoteži oštre strip komike i srceparajuće gorčine, film “Podudarnost” prati ekscentričnog njujorškog baletskog pedagoga, čiji miran život prekida mladi par iz Sijetla sa ciljem da naprave intervju o njegovoj fascinantnoj igračkoj karijeri šezdesetih godina. Dok Tobi, koga tumači Patrik Stjuart, prepričava zanimljive događaje, trio se suočava s tajnom koja ih povezuje.

 

Margo 2. februar 20 h

Za sam kraj, film “Margo” kojim legendarni reditelj Toni Palmer dokumentuje veličanstvenu životnu priču čuvene balerine Margo Fontejn.

 

Pod sloganom „Čista senzacija“, 17. Beogradski festival igre će od 21. marta – 12. aprila predstaviti 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 23 koreografska komada. Trupe stižu iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila, a programi će se izvoditi u Beogradu i Novom Sadu.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar