Otvorena stalna postavka o istoriji filma (FOTO+VIDEO)

Prva kamera braće Limijer, Čaplinov štap, rekviziti korišćeni na snimanju kultnih filmova - samo su neke od zanimljivih eksponata

FOTO TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb

Jugoslovenska kinoteka je povodom svog jubileja 70 godina od osnivanja svečano sinoć otvorila novu stalnu postavku “Naš muzej filma”.

Izložba obuhvata dragocene eksponate iz predistorije i istorije filma, a posebna pažnja poklonjena je razvoju domaće filmske umetnosti.

FOTO TANJUG / MILICA NIKOLIC / bbNajstariji izloženi predmeti potiču iz 19. veka, a među njima su i izuzetna “carska panorama” i prva kamera braće Limijer, te kamere s početka 20. veka koje su pripadale Aleksandru Lifki i srpskom snimatelju Mihailu Mihailoviću, poznatijem kao Mika Afrika.

Deo izložbe posvećen je ranim bioskopima i pionirima filma na ovim prostorima, a poseban akcenat stavljen je na prvi srpski igrani film “Karađorđe” (1911).

FOTO TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb”Jugoslovenska kinoteka” je jedan od najstarijih filmskih arhiva na svetu, gde se čuva preko sto hiljada ostvarenja raznih formata.

“Primetićete da dominiraju pokretne slike, što i priliči muzeju filma. Takođe, videćete prve filmske kamere, Čaplinov štap, rekvizite koji su korišćeni na snimanju nekih kultnih filmova koji su obeležili ono što danas s pravom zovemo ‘zlatnim dobom kinematografije, i još mnogo toga”, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor “Kinoteke”.

FOTO TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb

Multimedijalna izložba uključuje i odabrane inserte, filmsku muziku domaćih kompozitora, deo bogate zbirke plakata, fotografije, dokumenta i drugu prateću građu.

 

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar