Prvi otvoreni Muzej filozofije je sve samo ne dosadan (FOTO)

printscreen/YouTube

Skoro sigurno ste bili u muzejima sprecijalizovanim za razne ljudska dostignuća – od muzeja istorije, preko prirodnjačkog do nauke i tehnologije. Ali da li ste ikada zakoračili u muzej filozofije? Pritom ne mislimo na muzej koji se bavi predstavljanjem filozofa i njihovih pravaca, već na instituciju koja se bavi približavanjem filozofske prakse kako laicima, tako i onima kojima je ljubav prema mudrosti već prirasla uz srce.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Repost da @studenti.unimi

Објава коју дели Museo Della Filosofia ? (@museodellafilosofia) дана

Uoči Nove godine u Milanu, tačnije na Milanskom univerzitetu, otvoren je prvi Muzej filozofije na svetu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Scegliere tra Platone e Aristotele è come scegliere a chi vuoi più bene tra la mamma e il papà, come si fa?!?? e tu, dove metti la faccia???

Објава коју дели Museo Della Filosofia ? (@museodellafilosofia) дана

 

Osnivači muzeja nisu dakle želeli da otvore istorijski muzej koji skuplja relikvije o životima i delima važnih filozofa, već nešto dinamičnije i interaktivnije, tamo gde su filozofski problemi i teorije intuitivno dostupne kroz razne igre, aktivnosti, eksperimente, estetska iskustva i druge aktivnosti.

U prvoj sali prvoj korišćeni su prikazi poput konceptualnog vodovoda Mari Midgeli ili Vitgenštajnove flaše za muve.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Philosophical plumbing – Il filosofo idraulico che va alla ricerca di concetti che… fanno acqua da tutte le parti??

Објава коју дели Museo Della Filosofia ? (@museodellafilosofia) дана

U drugoj sali posetioci su mogli bukvalno da se poigraju paradoksima i misaonim eksperimentima, kako bi uvideli svoju heurističku ulogu u filozofskom istraživanju. Na primer, u društvenoj igri “Lični identitet” ilustrovane su različite teorije ličnog identiteta kroz putovanje u relevantne misaone eksperimente.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Il gioco in scatola sull’identità personale “Indovina chi sono?” è una delle chicche di cui andiamo più fieri noi del museo.? In assoluto l’attività che ha riscosso più successo tra i visitatori.? Con il pretesto del gioco, intorno a questo tavolo di legno, si sono incontrati tanti estranei, sono nate conversazioni accesissime sulle posizioni filosofiche riguardo all’identità personale, sempre terminate con un sorriso.? Il duplice obiettivo di portare il visitatore a conoscer-si e a conoscere gli altri è stato raggiunto grazie a una situazione ludica, conviviale ma anche didattica. Cosa c’è di meglio??#museodellafilosofia #unimi #dipafilo #bibliofilosofiaunimi #philosophy #philosophyforchildren #game #tablegames #identity #chisono #indovinachi #whoareyou #throwback

Објава коју дели Museo Della Filosofia ? (@museodellafilosofia) дана

Za početak, svaki igrač je morao da usvoji jednu teoriju – birajući između psihološke teorije, te teorije tela ili uma. Svaki kvadrat na stazi odgovarao je scenariju različitog misaonog eksperimenta (scenariji poput teletransporta, transplantacije mozga, fisije, metamorfoze…) a kad god bi neko stao na svako od tih polja, morao bi da se ponaša u skladu s tom teorijom, što polako kroz zagonetke i pitalice dovodi svog velikog finala.

Sve u svemu, zgodno mesto za one koji vole da se poigraju svojim moždanim vijugama i preispitaju svoja dosadašnja znanja iz filozofije i njenih srodnih disciplina.

 

I. V.

 

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar