Dokument s originalnim potpisom Napoleona Bonaparte stigao u Beograd

Nabavka ovako značajnog dokumenta samo je jedan, ali važan korak u pravcu stvaranja svetskog čvorišta kulture, umetnosti i nauke

Pixabay

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” obeležilo je šestogodišnjicu postojanja i 138 godina od prvog otvaranja za javnost, a na svečanosti u prostorijama Udruženja prikazan je dokument iz 1807. s originalnim potpisom imperatora Napoleona I Bonaparte (1769-1821), saopštili su iz “Adligata”.

“Reč je o poklonu jedne grofice, koja nije želela da se njeno ime objavi. Međutim, troškovi u vezi sa porezima, transportom, osiguranjem, proverom autentičnosti bili su toliki da smo morali da angažujemo donatore u Beogradu da pomognu u njihovom pokrivanju”, kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja “Adligat”, i dodaje da nijedan veliki muzej na svetu nije veliki ako baštini samo lokalne artefakte, ma koliko oni značajni bili za svet.

“Luvr i Britanski muzej podjednako su značajni zbog svojih egipatskih i drugih svetskih zbirki, kao i zbog zbirki Francuske i Britanije. U tom pravcu i mi razvijamo ‘Adligat’, sa željom da se stvori svetsko čvorište kulture, umetnosti i nauke. Nabavka dokumenta ovakvog značaja je samo jedan, ali važan korak u tom pravcu” kazao je Lazić.

Neuobičajeno veliki dokument potpisan je u slavnoj Palati Fonteblo u Parizu, 27. septembra 1807. godine.

Jedan od najslavnijih vojskovođa istorije, dokument kojim se daje milost dezerteru Aleksandru Bernaru Radelskom osuđenom na “16 godina nošenja kugle sa okovima i 1.500 franaka kazne”, potpisao je samo sa “Napoleon” uz obrazloženje: “dajemo prednost milosrđu nad strogošću zakona”.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar