Prerano nas je napustio: Gitarista Mejzi stara preminuo u 62. godini

Robak je možda bio i ključna figura "Pejsli andergraunda", scene neo-psihodeličnih rok bendova

Foto/Pixabay.com

Gitarista, klavijaturista, producent i jedna od ključnih figura scene “Pejsli andergraund”, Dejvid Robak preminuo je u 62. godini.

Robak je verovatno najpoznatiji kao osnivač benda Mejzi star (Mazzy Star), a bio je aktivan i u brojnim drugim. Smatra se najodgovornijim za novo interesovanje za psihodelični rok iz osamdesetih i devedesetih godina.

Predstavnik za medije benda je obavestio javnost o njegovoj smrti, ali uzrok nije saopšten.

Robak je možda bio i ključna figura “Pejsli andergraunda”, scene neo-psihodeličnih rok bendova, bogatih gitarama i vokalnim harmonijama. Bio je suosnivač benda Rain Parade i Opal, ali je najpoznatiji verovatno postao kada je sa Houp Sandoval osnovao Mazzy Star.

Njih dvoje su taj bend osnovali 1989. godine u Kaliforniji, a od 1990. do 1996. objavili su tri vrlo cenjena i kvalitetna albuma.

Predivna Lena Kovačević u Narodnom muzeju (FOTO+VIDEO)

Najveći hit im je bio Fade Into You iz 1994. godine, čiji je eterični i snoliki zvuk postao jedan od zaštitnih znakova te ere.

Albumi Mazzy Star opisivani su kao mešavina popa, psihodeličnog roka sa dodirima bluza i folka, uz naduvani zvuk gitare alternativnog roka devedesetih.

Grupa je 1997. praktično nestala sa scene i ponovo se pojavila 2011. sa novim singlom, a 2014. sa novim albumom. Robak i Sandoval otkrili su tada da su godine između dva albuma proveli u pisanju i sviranju muzike, ali ne u njenom snimanju ili objavljivanju.

Darko Rundek otkrio ko je, zapravo, Šejn!

“Kada radim na muzici sa Houp, osoba koja mi je uglavnom u mislima je Houp. Često se upetljamo u to da samo pravimo muziku za sebe”, govorio je tada Robak za Rolling Stone.

Mazzy Star je objavio albume She Hangs Brightly (1990), So Tonight That I Might See (1993), Among my Swan (1996) i Seasons of Your Day (2013). Poslednje izdanje benda bio je EP Still iz 2018. godine.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar