Sad je sve na ruskoj Dumi: Nedostajuća stranica Miroslavljevog jevanđelja konačno stiže u Srbiju? (VIDEO)

Srpski parlament usvojio je Sporazum između vlada Srbije i Ruske Federacije o međusobnom ustupanju kulturnih dobara

Foto/Printscreen/Youtube

Ruska Duma još nije usvojila Sporazum koji su potpisala ministri kulture Srbije i Rusije o međusobnom ustupanju 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Konstantinoviča Reriha, a očekuje se da će to uraditi veoma brzo, jer je Srbija okončala pravnu procedura koja će omogućiti razmenu kulturnih artefakata između dve zemlje.

Foto/TANJUG/ TANJA VALIC

Srpski parlament usvojio je Sporazum između vlada Srbije i Ruske Federacije o međusobnom ustupanju ovih kulturnih dobara, čime je, kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu kulture , pravna procedura u Srbija završena.

Vitni muzej otvorio nesvakidašnju izložbu: Otkrijte koliki je uticaj Meksikanaca na američku umetnost (FOTO)

“Sada se čeka da Ruska Federacija završi svoju pravnu proceduru koja obuhvata usvajanje istog Sporazuma u Državnoj dumu. Kada to bude završeno, ide se na razmenu diplomatskih nota, a zatim na tehnički deo realizacije same predaje”, navode u Ministarstvu.

“Kada nedostajući deo Miroslavljevog jevanđelja stigne u Srbiju i Beograd mi ćemo zajedno sa profesinalcima iz Narodne biblioteke Srbije koji su zaduženi za brigu o starim knjigama, voditi računa i vrednom umetničkom predmetu. Miroslavljevo jevađelje se čuva u posebnim uslovima u Narodnom muzeju i ista procedura biće primenjena i na njegovu nedostajaću stranicu kada stigne u Beograd” kazala je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, piše Tanjug.

Ona napominje da je 166. stranica Miroslavljevog jevađelja bila izložena 2015. godine u Narodnom muzeju u Beogradu i to je, kako podseća, bio prvi susret naše publike sa vrednim artefaktom.

Sporazum o primopredaji kulturnih dobara između dve zemelje potpisan je u Beogradu 19. oktobra 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar