Knjižare prešle na internet: Drastično skočila onlajn prodaja

Vodeće knjižare u zemlji organizovale niz akcija za svoje mušterije

Foto/Pixabay.com

Brojne knjižare morale su da zatvore svoja vrata zbog vanrednog stanja, izdavačke kuće mahom su se preusmerile na rad preko interneta, a kako za Tanjug potvrđuju predstavnici Lagune, Vulkana, Artehipelaga i drugih, drastično je skočila onlajn prodaja knjiga.

Zbog toga su mnogi od njih odlučili da na različite načine pomognu svojim kupcima obezbedivši im brojne pogodnosti pri kupovini iz svojih domova.

Rukopis “Dolče vita” Vladane Perić najbolji na pesničkom konkursu

“Iako se zbog epidemije koronavirusa predstave, koncerti i bioskopske premijere otkazuju, postoji drugi način da unesete kulturne sadržaje u svoj dom! Kako bismo vam olakšali period proveden u izolaciji, pripremili smo neverovatne popuste na sajtu. Ponekad je dovoljno da samo listajući stranice posetite najčarobnije predele”, poručuje Lana Radisavljević iz Vulkana.

Od 18. do 31. marta ukoliko odaberite izdanja ove izdavačke kuće, pakete će vam dostaviti, uz sve mere opreza, na kućnu adresu, besplatno.

Priznanje za književnu kritiku: Marku Nediću nagrada “Čedomir Mirković”

S druge strane direktor i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović kaže da su zbog vanrednog stanja od juče prešli na rad od kuće, a ta odluka se odnosi i na redakciju i na Klub čitaoca, što teško pogađa i zaposlene i kupce.

“Sada možemo da kažemo da je tržište knjiga u Srbiji gotovo nestalo u poslednje dve nedelje, jer više ne rade mnoge knjižare i klubovi čitalaca, dok su preostale knjižare drastično skratile radno vreme. U ovom trenutku prodaja knjiga preko interneta svakako nije ni izbliza dovoljna zamena za prodaju knjiga u knjižarama i u klubovima čitalaca”, kaže Božović.

Rućika Tomar “odnela kući” Hemingveja za najbolji roman prvenac

U toku pandemije Arhipelag će, ističe, obezbediti popust od 40 posto na sva izdanja, kao i besplatnu dostavu na teritoriji Srbije za sve porudžbine koje dobiju posredstvom sajta, te će se tek za nekoliko nedelja videte učinak onlajn prodaje koji je svakako skočio tokom ovog perioda.

Božović apeluje na čitaoce da prate njihov sajt i Arhipelag magazin u kome će objavljivati nove eseje, komentare i kolumne, intervjue i putopise naših domaćih i stranih pisaca, kao i premijerne odlomke iz knjiga naših autora.

Amir Or ovenčan Zlatnim vencem: Izrealski pesnik poneo laskavu titulu najboljeg poete

Što se tiče Laguninih knjižara one će mahom ostati otvorene, ali po izmenjenom radnom vremenu i uz manji broj zaposlenih (Knjižare Delfi/Laguna rade od 10 do 15 sati osim onih koje se nalaze u okviru tržnih centara koji su zatvoreni).

U svakom trenutku su dostupne i onlajn knjižare, a isporuka za teritoriju Srbije do 29. marta je besplatna.

Do tog datuma traje i snižena cena knjiga za decu i tinejdžere, 25% za jednu knjigu, 30% za dve, 35% za tri i čak 40% za četiri i više knjiga.

Sa piscima su pokrenuli i akciju “Pisci prepočuju” na sajtu u okviru koje oni preporučuju knjige za čitanje, a Laguna daje 30 posto popusta na te naslove.

POKLON u jeku epidemije: Na potez ovog tviteraša svi treba da se UGLEDAMO!

“U poslednje vreme smo primetili da su čitaoci zaista kupovali veći broj knjiga, recimo sve knjige Fredrika Bakmana, Hararija, “Slušinjinu priču” i “Svedočanstva” Margaret Atvud, knjige nobelovca Petera Handkea, ali i knjige koje su im preporučivali kolege knjižari. Kada je reč o internet prodaji, ona je povećana što je bilo i očekivano”, kaže Tanja Vučković iz Lagune.

Ona skreće pažnju i na aplikaciju za e-knjige Delfi knjižare, a elektronske knjige su 50 posto jeftinije u odnosu na štampana izdanja, pa je i to dobra alternativa.

Lepa vest: Adligat otvara svoj fond za čitanje preko interneta

Popuste i besplatnu dostavu obezbedila je i knjižara Agora, a na onlaljn prodaju usmerila se i Geopotika.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar