Istraživanje potvrdilo: Umetnost produžava životni vek

Studija je trajala 14 godina i ispitano je 2.000 ljudi

Foto/Pixabay.com

Istraživači sa univerzitetskog koledža u Londonu su došli do zaključka da redovne posete muzejima, galerijama i pozorištima nisu samo zadovoljstvo za oči, već vam mogu pomoći i da živite duže.

Foto/Pixabay.com

Za ovu studiju, istraživači su analizirali podatke 6.710 odraslih Britanaca starosti preko 50 godina. Svi oni su učestvovali u većem istraživanju, odnosno u engleskoj longitudinalnoj studiji starenja. Prosečne godine ispitanika su 66.

Foto/Pixabay.com

U toku 14 godina, testiranje je prošlo oko 2.000 ispitanika. Istraživači su došli do zaključka da što češće izlažete sebe raznim tipovima umetnosti, imate manji rizik od prevremene smrti. Zapravo, ljudi koji redovno praktikuju posvećenost umetnosti, imaju 31 odsto manji rizik od preranog umiranja, dok oni koji posećuju muzeje ili idu na koncerte samo jednom ili dvaput godišnje, imaju samo 14 odsto manje šanse da umru rano.

Dosadno vam je u karantinu? Evo kako su čuveni umetnici provodili dane

Prethodne studije su takođe pokazale pozitivan efekat umetnosti na dobrobit ljudi, uključujući i uticaj na hroničnu bol, visok krvni pritisak, visok holesterol, kratak dah i druge simptome.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Telegraf

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar