Nemojte da propustite priliku da je vidite: “Kosovka devojka” će biti izložena na Starom dvoru

"Izložba jedne slike"

Foto/Printscreen/Youtube

Slika “Kosovka devojka” Uroša Predića biće izložena od 6. do 29. juna u Starom dvoru u organizaciji Muzeja grada Beograda.


Posetioci će moći da vide sliku svakog radnog dana od 17 do 19 časova, kao i vikendom od 10 do 16 časova u postavci pod nazivom “Izložba jedne slike”. “Kosovka devojka” je skoro 15 godina bila skrivena od očiju javnosti, kao i da to nije jedina slika u depoima. Remek-delo Predića nastalo je 1919. godine, po narudžbini Kola srpskih sestara i da prikazuje bojište neposredno posle Kosovske bitke 1389. godine.

“Sama slika, koja u srpskoj svesti nosi nacionalni i ikonografski karakter, biće obezbeđena posebnim bezbednosnim uslovima tokom trajanja izlaganja”, napomenuo je Goran Vesić, na čiju inicijativu je slika izložena.

Muzej grada Beograda je dosad promenio desetak adresa, a u planu je da se za tri godine preseli u nove prostorije, gde bi trebalo da “Kosovka devojka” dobije tretman kao što ga ima Miroslavljevo jevanđelje u Narodnom muzeju. Nova direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković izjavila je da je ideja da “Kosovka devojka” novi dom pronađe u Konaku kneginje Ljubice.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar