Neverovatna odluka: Desanka Maksimović uklonjena iz školskog programa

"Bilo je to u nekoj zemlji Srbiji na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću srednjoškolska lektira u jednom danu"

Foto/Printscreen/Youtube

Čuvena srpska pesnikinja Desanka Maksimović isključena je iz školskog programa trećeg i četvrtog razreda gimnazije u Srbiji, jer je nadležna komisija smatrala da se ne uklapa u “okvir epohe”, pišu “Večernje novosti”.

Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pesnikinje “Tražim pomilovanje”.

Na takav postupak su se članovi komisije, kako sami ističu, odlučili posle dugo razmatranja – i zaključili da se “vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj”.

Na odluku je reagovala Zadužbina “Desanka Maksimović” pismom Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koje su podržali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović i drugi.

Razmatrajući zahtev Zadužbine, komisija Zavoda je predložila da se zbirka “Tražim pomilovanje” nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi “na ovaj način našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg veka”.

Upravnik Desankine zadužbine Svetlana Šeatović navela je da obrazloženje Zavoda da je “Tražim pomilovanje” vanvremensko i da je “odjek epohe srednjeg vijeka” predstavlja poništavanje dugotrajnog rada naučnika koji su tumačili delo ove pesnikinje i dokazali modernost i univerzalnu vrednost njene poezije.

“Nažalost, na delu je pisanje neke nove književne istorije, oslonjene na nove vrednosti, gazeći pesnikinju duha, epohe i naroda. Tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović”, rekla je Šeatovićeva za Novosti.

Akademik i laureat Desankine nagrade Matija Bećković istakao je da je ovo nečuvena vest.

“Jednom prilikom, putovao sam sa Desankom na Vukov sabor i bio svedok toga koliko su joj ljudi aplaudirali i otpozdravljali. U jednom trenutku sagnula se prema meni i šapnula mi – Hoćemo li propasti? – Nisam ni slutio da ću se toga setiti kada sam čuo nečuvenu vest da su izbacili iz školskog programa ništa manje nego `Tražim pomilovanje`”, dodao je Bećković.

“Novosti” navode da je i roman Vladana Desnice “Proljeća Ivana Galeba” umjesto dosadašnje obavezne postao izborna lektira za četvrti razred gimnazije.

Izvor: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar