Još jedno iznenađenje FEST-a: Kosta Gavras promoviše svoj novi politički triler (VIDEO)

Nakon pauze od 50 godina, ovo je prvi film čuvenog reditelja na grčkom jeziku

Costa Gavras
Cebef

Ovogodišnji 48. FEST zaista dovodi u Beograd vrhunske goste – prvo su nas obradovali informacijom da će počasni gost biti Džon Malkovič, a potom je potvrđeno da će kultni i višestruko nagrađivani grčki reditelj Kosta Gavras doći u prestonicu da promoviše svoj novi film “Adults in the room”.

 

 

Zanimljivo je da je Gavras ovaj film snimio film u rodnoj Grčkoj, na maternjem jeziku, posle 50 godina inostrane karijere.

On će u prestonicu doći s glavnim glumcem Kristosom Lulisom, a biće mu uručeno i FEST-ovo priznanje – Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

 

Foto: Cebef

 

 

“Napustio sam svoju zemlju jer je tada mladim ljudima mog socijalnog statusa mogla da ponudi samo život podređen teokratskoj demokratiji. Kao imigrantu, Francuska mi je omogućila da ostvarim svoje najluđe snove. Pre deset godina, grčka kriza gurnula je zemlju u istu situaciju koja me je naterala da odem. To me je nateralo da izrazim svoj bunt još jednom, kroz ovaj film,” izjavio je 86-godišnji reditelj.

Film “Adults in the room” zasnovan je na knjizi Janisa Varufakisa, bivšeg grčkog ministra finansija, a opisuje veliku finansijsku krizu koja je potresla Grčku 2015. Reitelj se bavi delikatnom političkom situacijom o kojoj šira javnost ne zna dovoljno jer se dešavala iza zatvorenih vrata.

Iako je reč o političkom trileru, Gavras gaje obradio na način tipičan za klasične grčke tragedije u kojima likoi nisu podeljeni na dobre i loše već, vođeni svojim idejama o ispravnosti svojih postupaka – trpe posledice.

 

Pogledajte trejler poslednjeg Gavrasovog filma koji će biti prikazan na ovogodišnjem FEST-u koji traje od 28. februara do 8. marta:

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar