Ove 4 knjige prvo pročitajte pa onda pogledajte filmove rađene po njima (VIDEO)

Narednih meseci čeka nas dosta ekranizacija romana na velikom platnu pa ih dočekajte spremni

knjige
Pexels

Jedno od večitih pitanja uz ono “šta je starije – kokoška ili jaje” jeste i ono “šta je bolje – knjiga ili film”. Knjigoljupci će uvek reći da je ono što su pročitali bolja verzija jer ima više detalja i potiče direktno od autora, doće pak filmoljupci pravdati ekranizacije efektima, oživljenim fotografijama i glumačkim bravurama. Mi vam ovog puta predlažemo da pogledate četiri filma koji će ove zime doći u domaće bioskope uz uslov da kao uvod prvo pročitate knjige kao uvod u vizuelno domaštavanje. 

 

Dr Dulitl

Davne 1920. Hjy Lofting započeo je seriju romana o dogodovšitinama šarmantnog doktora s cilinrom Doktora Dulitla koji uz pomoć svog papagaja uči nemušti jezik. Na osnovu druge njegove knjige “Putovanja doktora Dulitla” snimljen je film sa Robertom Daunijem Džuniorom, koji od 9. januara startuje u našim bioskopima. Knjiga koja je sad već klasik, apsolutno zavređuje da je pročitate a tek onda da se prepustite filmu.

Niko ne može tako dobro da odigra Doktora Dulitla kao Dauni Džunior (VIDEO)

 

Okretaj zavrtnja

Najpoznatiji kratki roman Henrija Džejmsa “Okretaj zavrtnja” iz 1898. prati guvernantu koja, dok se brine o dvoje dece na zabačenom imanju, postaje uverena da ih proganjaju. Film (u domaćim bioskopima od 30. januara), zasnovan na Džejmsovom delu, odvija se na misterioznom imanju u Mejnu, gde je dadilja (Makenzi Dejvis) zadužena za brigu o Flori i Majlsu, koji su nedavno ostali siročići. Ona ubrzo uviđa da je ponašanje njenih štićenika neobično, te da i deca i kuća kriju mračne tajne. I knjiga i film su jezivi, ali preporučujemo da prvo pročitate knjigu kao uvod u ono što vas očekuje u bioskopu.

 

Nevidljivi čovek 

Ovaj naučnofantastični psihološki triler (u srpskim bioskopima od 5. marta) spada u modernu adaptaciju romana H. Dž. Velsa “Nevidljivi čovek” iz 1897. godine. U njemu je glavni lik Grifin, naučnik koji izmišlja način da telo prikaže kao nevidljivo. U adaptaciji filma Elizabet Mos glumi Sesiliju Kes, ženu u nasilnoj vezi sa briljantnim bogatim naučnikom koji je kontroliše, a kog glumi Oliver Džekson-Koen. Jedne noći Sesilija beži, da bi kasnije čula da je naučnik izvršio samoubistvo. Ipak, ona ima osećaj da njena noćna mora nije završena jer njoj i njenim prijatlejima počinju da se dešavaju zastrašujuće stvari. Pročitajte roman kako biste doživeli Grifina kao ikonu horora i tek tada pogledate film u bioskopu.

 

Ema 

Ema Vudhaus je zgodna, pametna i bogata glavna junakinja klasičnog romana Džejn Ostin “Ema” iz 1815. koji je dosad nebrojano puta adaptiran za filmsko platno i pozorišnu scenu. Najnovija adaptacija je film (od 13. februara u domaćim bioskopima) režiserke Otumn de Vajld i scenaristkinje Eleanor Katon. Glavnu ulogu tumači Anja Tejlor-Džoj dok Bil Najgi glumi njenog oca, Henrija Vudhausa, što obećava dobru zabavu. Budući da je reč o klasiku, u slučaju da ste propustili da ga pročitate, zimski praznici su idealni za čitanje ovog klasika uz šolju toplog čaja.

 

I. V.

 

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar