Bitlmanija na velikom ekranu: 5 filmova koji su inspirisani “liverpulskom četvorkom”

Nezvanični "brak" između Bitlsa i filma izrodio je neke od najboljih naslova u istoriji kinematografije

Bitlsi
Profimedija

Globalni fenomen koji su bili Bitlsi ostavio je traga i na filmsku industriju, te je tokom poslednjih 50 godina, od kako je bend zvanično prestao da postoji, “velikim ekranima” proleteo roj filmova koji su za tematiku imali priču o bendu, ili se koristili njihovom muzikom.

Ovaj nezvanični “brak” između “fantastične četvorke” i filma izrodio je neke od zapamćenijih naslova u istoriji kinematografije, a ovom prilikom za vas izdvajamo 5 najboljih ostvarenja koji su za temu imali muziku benda iz Liverpula. 

 

Two of us

 

Radnja filma odigrava se u satima koji su usledili nakon čuvene epizode “Saturday Nigh Live” iz 1976. godine kada je Lorn Majkls izjavio da će ponuditi Bitlsima 3.000 dolara da ponovo okupe bend u njegovoj emisiji. Prema svedočanstvu Lenona i Mekartnija – njih dvojica su bili zajedno kada su čuli ovu izjavu i, barem na kratko, razmišljali da prihvate ponudu.

 

Nowhere Boy

 

Jedno od retkih ostvarenja koje za cilj ima da predstavi priču o bendu pre nego što su postali slavni. Radnja filma se vrti oko mladog Džona Lenona, a bazirana je prema promanu koji je napisala Lenonova polu-sestra. Na odličan način je prikazano detinjstvo i odrastanje jedne od ikona muzike 20. veka, kao i počeci benda koji će ostati upamćen u istoriji kao jedan od najvećih.

 

Across The Universe

 

Audio-vizelni spektakl pravljen pod budnim okom grupe producenata sa Brodveja koje je predvodio legendarni Džuli Tajmor, ovaj mjuzikl je s razlogom (prema mišljenu kritičara, s kojima se moja malenkost slaže) jedan od najboljih koje je iznedrio 21. vek. Kroz priču o ratu u Vijetnamu, mladiću (Džudu) koji odlazi u Ameriku iz Engleske u potrazi za boljim životom – pronalazi ljubav u prelepoj Lusi i teskobama kroz koje njihovi najbliži prolaze – ovaj film je svojevrsni dragulj u moru mjuzikla koji su preplavili bioskopske sale u poslednjih 20 godina.

 

Yesterday

 

Direktno iz “pera” (ili oka) režisera hitova poptu “Trejnspotinga” i “Milionera iz blata” Denija Bojla, “Yesterday” je prošlogodišnja ljubavna komedija koja postavlja zanimljivo pitanje – kako bi svet izgledao da nikada nije bilo Bitlsa? (ili, još bolje, šta biste uradili da ste jedini koji ih se sećate). U Denijevom stilu – šareno, umereno, ukusno, sa taman dovoljno pesama Bitlsa da uz pevušenje “Hey Jude” izađete iz bioskopske sale. 

 

I Wanna Hold Your Hand

 

Film smešten usred histerije koja je vladala tokom prve posete Bitlsa Americi, radnja se fokusira na grupu tinejdžera koja je sebi zacrtala jasan cilj – upasti u hotel u kom je bend odsteo, i to po svaku cenu. Rezultat ovoga je stvaranje brzih, zanimljivih i veoma duhovitih scena koje pomažu mlađim generacijama da barem donekle shvate kakav je uticaj Bitlmanija imala na svet.

Autor: D. K.

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar