Tumačenje snova uz pomoć arkana islandskog umetnika T. F. Helgija (FOTO)

Motivi slika koji su delići koji uzdižu do božanskih visina i prebacuju nas u onostrano

HELGJI TORGJILS FRIDJONSON
promo

Islandski umetnik Helgi Torgils Fridjonson, koji je već bio gost prošlogodišnjeg “Oktobarskog salona” u Beogradu, izložiće svoje radove u Galeriji “Haos” od  21. januara.  

 

Foto: promo

 

Dela ovog umetnika, koja obuhvataju crteže, grafike, ulja, skulpture, murale i opremu knjiga, a nalaze se u brojnim muzejima sveta – u Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Nemačkoj, Francuskoj, SAD i Kanarskim Ostrvima. Izlagao je svuda širom sveta, pored Islanda, u zemljama Evrope i Amerike.

 

Foto: promo

 

Na izložbi će umetnik biti predstavljen serijom svojih crteža, takozvanih arkana, koje možemo nazvati i “severnim polarnim bajkama”. Najstariji crtež je iz 1996, a najnoviji iz 2020. 

 

Foto: promo

 

Predmeti umetnosti ovog Islanđanina su čovek i priroda, kombinovani prikaz običnog života i prirode sa snovima, legendama i mitovima. Helgi kaže da na svojim slikama sarađuje s usamljenom osobom. To se, na primer, može videti kod ljudi i drugih ličnosti koje se gotovo nikada ne dodiruju, dok se oči nikada ne susreću, tako da se figure izgleda jedva poznaju. Ovu temu on ponekad pojačava slikajući žene kao i muškarce gole i bez privlačnosti prema seksualnosti. Samoća je apsolutna. Prisutna je igra između različitih nivoa, koja otkriva šaljivu prirodu snova – podjednako se vulgarno kod ovog stvaraoca nađe u društvu svetog, navode iz Galerije “Haos”.

 

 

 

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar