Uzbudljivo putovanje kroz najrazornije budalaštine u ljudskoj istoriji

Tom Filips daje sarkastinu genezu gluposti tipičnih za čovečanstvo

katastrofa
Pixabay

Iz pera britanskog novinara Toma Filipsa dolazi nam zanimljiva, ali i pomalo depresivna knjiga “Ljudski rod – Kako smo sje*ali sve što smo mogli”.

Veoma čitljivim stilom pisac nam servira svoje opsežno istorijsko istraživanje, protkano crnim humorom koji nam olakšava da prihvatimo mnoštvo gluposti kojima je ljudska vrsta uspela da upropasti neku stvar. 

Ako ste imali loš dan na poslu, možda nije loše da pročitate ovu knjigu. Daće vam mnoštvo primera o ljudima koji su sigurno napravili gluposti koje su sigurno veće od onoga što ste vi napravili. 

Foto: promo/Laugna

 

Recimo, pominje akciju Mao Zedunga kada je došao na ideju da pobije vrapce jer su jeli zrna iz useva. Ubijeno je oko milijardu vrabaca, pa nije imao ko da jede štetočine pacove, muve i skakavce. U naredne tri godine nastala je strahovita glad usled koje je, prema podacima kineske vlade, poginulo 15 miliona ljudi, međutim, brojke idu između 45 i 47 miliona.

Tako da, kad god pomislite da ste nešto uprskali, pročitajte neku od ozbiljnih gluposti koji su napravili ljudi na mnogo odgovornijim mestima od vašeg.

 

I. V.

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar