Pulsirajuće skulpture od metala i drveta Ivana Gračnera (FOTO)

Sukob metala i drveta kao neživog i živog najbolje oslikava svakodnevnu borbu, ali i neraskidivu vezu s precima

Ivan Gračner vajar
printscreenYouTube

“BW Experience” (bivša Galerija “Progres”) u Knez Mihailovoj ulici u saradnji s galerijom “Štab” otvara svoju izlagačku sezonu izložbom “Tihi vulkan Balkana” vajara Ivana Gračnera.

Posetioci će od 14. do 27. januara imati priliku da vide skulpture i objekte nastale od 2015. do danas iz različitih faza Gračnerovog stvaralaštva. 

Umetnik kao sredstvo izražavanja koristi drvo i metal, živi i neživi materijal, koji u slovenačkoj mitologiji imaju magična svojstva.

Foto: lična arhiva

 

Pri obradi drveta umetnik veoma pazi da poštuje prirodu te da ni na koji način ne naruši sklad koji je dat nastankom materijala koji koristi za rad. To je razlog zbog kojeg njegove skulpture deluju vitalno i pulsiraju životom. Gračner koristi autohtone vrste drveta i time produbljuje simbolički značaj veze s lokalnim prostorom.

 

Lako se povezujemo sa njegovim delima kroz simboliku oblika koje prepoznajemo.  Strukture snažno protkane emocijama okupiraju nam čula i duboko prodiru u naš um i srce zahvaljujući arhetipskoj vezi s precima koju umetnik tako lepo transponuje u kontraste na svojim skuplturama.

 

I. V.

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar