Knjiga ispovesti anonimusa iz Bele kuće podelila javnost i izazvala lavinu komentara

Zastrašujuć portret predsednika kog je pisac predstavio kao okrutnu, nestručnu i po naciju opasnu pojavu

Donald Tramp
Foto: printscreen YouTube

Iako je 19. novembar zabeležen u kalendaru kao datum kada bi knjiga o Trampovoj samovolji  “A Warning” (Upozorenje), anonimnog autora, trebalo da ugleda svetlost dana, javnost se ustalasala već početkom meseca jer je kopija te knjige dostavljena u redakciju Washington Posta.

Reč je o zastrašujućem portretu predsednika kojeg je pisac, opisan kao “visoki funkcioner u Trampovoj administraciji” predstavio kao okrutnu, nestručnu i po naciju opasnu pojavu.

Autor tvrdi da mnogi drugi sadašnji i bivši zvaničnici administracije dele njegove stavove, a odluku da bude anoniman objašnjava rečima: “Odlučio sam da to objavim anonimno, jer ova debata nije o meni. Radi se o nama. Radi se o tome kako želimo da predsedavanje odražava našu zemlju, a na to bi trebalo da se fokusira ova rasprava . Neki će to nazvati kukavičlukom, ali ja nisam spreman da svoje ime povežem sa kritikom predsednika Trampa. Možda ću to moći u budućnosti”.

Stefani Grišam, PR Bele kuće, ubrzo oglasila navodima da je knjiga “proizvod fikcije” a autor “kukavica”. “Kukavica koja je napisala ovu knjigu nije stavila svoje ime na nju, jer to nije ništa drugo nego laž”, reklao je Grišamova. Odmah potom Ministarstvo pravde je napisalo pismo autoru, upozorivši da možda krši jedan ili više sporazuma o neotkrivanju podataka pisanjem knjige, dok je izdavač pokušao da odbrani anonimnost autora.

Očekivano, američka javnost se više bavi proučavanjem ko bi mogao da autor kontroverzne knjige nego što je zanima istinitost navoda. Mnogi pak spekulišu da se iza anonimnog autora krije Majk Pens, potpredsednik Amerike, ali on je to odlučno demantovao.

I

Ivana Vujnović

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar