U Domu Jevrema Grujića nesvakidašnja muzejska predstava

Vjera Mujović i Marija Bergam tumače uloge najvećih zaboravljenih srpskih dobrotvorki Mabel Grujić i Jelene Lozanić

Vjera Mujović i Marija Bergam
promo

U Domu Jevrema Grujića, muzej istorije, umetnosti i diplomatije, u saradnji i pod pokroviteljstvom američke ambasade u Srbiji, u decembru je odigrana premijera: “Dve žene i jedan rat” u kojoj glavne uloge tumače Vjera Mujović i Marija Bergam. 

Ovo je predstava o prijateljskom odnosu dva naroda, srpskog i američkog tokom Velikog rata, najkritičnijeg perioda naše istorije, a koja se ogleda kroz sudbinu dveju žena, koje su višegodišnjim, strastvenim zalaganjem za Srbiju širile diplomatsku misiju širom sveta. 

Jedna je Amerikanka – Mabel Danlop Gordon Grujić, udata za srpskog diplomatu, Slavka Grujića, a druga Srpkinja – Jelena Lozanić, kasnije udata za najvećeg američkog dobrotvora srpskog naroda Džona Frotingama.  Obe imaju dve domovine- Srbiju i Ameriku.
One su pravi primer zaboravljenih srpskih heroine, potisnute u tišinu i zaborav, što nas je podstaklo da ih ponovo oživimo u našem sećnju. 

Foto: promo

Subine i zaboravljene priče dve nepokolebljive i odvažne dobrotvorke srpskog naroda – Mabel i Jelene, verno će dočarati glumice Vjera Mujović u ulozi Mabel Grujić i Marija Bergam kao Jelena Lozanić. U ulozi batlera Džejmsa, igra Petar Milićević. Predstava je rađena po tekstu Jelene Kajgo i u režiji Aleka Conića. A autorke projekta su: Branka Conić i Gordana Bekčić Pješčić.

Reprize su zakazane za 24. i 25. januar od 20.30 sati u Domu Jevrema Grujića.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar