Filmskom magijom razbijaju sujeverje: Svečano počeo 13. Kustendorf (FOTO)

Prvi gosti su simbolično ofarbali ogromnu crnu mačku protiv uroka

Kustendorf
TANJUG / RADE PRELIC

Osnovna zamisao ovogodišnjeg 13. Kustendorfa, da se “filmskom magijom suprotstavi sujeverju i broju 13”, večeras je započeta farbanjem crne mačke na velikom platnu radi razbijanja sujeverja, uručenjem nagrade za buduće filmove Puriši Ðorđeviću i filmom “Nevidljivi život“ Karima Ajnuza.

 

 

Na Mokru goru danas su stigli prvi gosti – proslavljeni italijanski reditelj Paolo Virci, francuski direktor fotografije Mišel Amatje, reditelj Džoni Ma, šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev i reditelj Karim Ajnuz.

Svečanost na Mećavniku počela je u čast proslavljenog reditelja Puriše Ðorđevića isečcima iz njegovih najboljih filmova u kojima su uloge ostvarile najveće zvezde jugoslovenskog filma, nažalost one koje više nisu sa nama – Milena Dravić, Ljubiša Samardžić i Neda Arnerić.

 

Foto: TANJUG / RADE PRELIC

 

Opisujući rad Puriše Ðorđevića citirane su reči velikog Dušana Makavejeva da su ga svi filmski radnici obožavali jer je prvi uveo montažne skokove, “sekao je filmove bez obzira na priču, sam je stvarao priču. Bio je naš ideal, uzor za humor, naučio nas je da nema bogova“.

Emir Kusturica je u govoru zamolio slavnog reditelja da dok ne napuni 100. godina snimi još nekoliko filmova, “jedan dovoljno”.

Citirajući Petera Handkea „Forma je sve“, dodao je da je zbog toga upravo za Purišu pesma “Ti si nam, Puriša, sve”.

Primajući nagradu, Ðorđević je kazao da ga često pitaju zašto je i dalje živ, a ima 95 godina: “Reći ću vam zašto. Ja sam seljačkog porekla i nikad nisam jeo voće”, kazao je slavni reditelj.

 

Foto: TANJUG / RADE PRELIC

 

Kusturica se na Purišine reči nadovezao pričom o mamutu i doktoru koji mu je rekao da je mamut izumro jer je bio veliki i jeo je samo voće i povrće.

“Nikada nije prestajao da jede i nije imao vremena kada da misli. Ako to prevedemo na jezik filma, možemo da ga posmatramo ka vrstu mamuta, ali ne i da budemo protiv vegeterijanaca”, poručio je reditelj.

Potom je prikazano pet kratkih filmova, a na scenu je stupila ogromna crna mačka koju su u brlo prefarbali svi uvaženi gosti festivala, uključujući Kusturicu i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, čime su „razbili sujeverje u vezi s brojem 13“.

 

Foto: TANJUG / RADE PRELIC

“Legenda kaže da su guske spasle Rim, ali moguće da će Emirove crna mačka i beli mačor pomoći u spasavanju svetskog filma“, poručio je Vukosavljević.

Na Kustendorfu, koji će trajati do 18. januara, biće prikazano 21 ostvarenje domaćih i inostranih autora.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar