Srpski tim na 6. Konvenciji studija o hrani i piću u Francuskoj

Veliki uspeh domaćih stručnjaka koji promovišu gastronomsko nasleđe Srbije

srpska kuhinja
Profimedia

Nakon dve godine saradnje s Evropskim institutom za gastronomiju IEHCA, “Artis centar” uspeo je da omogući nastup tima domaćih stručnjaka na 6. Konvenciji studija o hrani i piću, koja se tradicionalno održava početkom juna u francuskom gradu Turu, u dolini Loare.

Renomirani srpski stručnjaci u oblasti istraživanja gastronomskog nasleđa nastupiće na Konvenciji u okviru posebne sesije pod naslovom “Muzej i gastronomija u Srbiji – Između teorije i prakse“.

 

 

Tim naših stručnjaka čine: dr Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja i član Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, dr Lidija Cvetić Vučković, direktor Muzeja slatka – Kuća Cvetića iz Kraljeva, i Zorana Drašković Kovačević, kustos Kuće Simića Narodnog muzeja Kruševac.

 

Foto: Artis Center

 

Tamara Ognjević, koja je i jedini naš stručnjak u statusu istraživača pri ovoj najznačajnijoj evropskoj instituciji kada je reč o gastronomiji, moderiraće ovu sesiju, ali i prezentovati svoj istraživački rad na temu uticaja francuske kuhinje na srpsko kulinarstvo u periodu od oslobođenja naše zemlje 1830. do početka Drugog svetskog rata.

“Velika je čast i veliki izazov istovremeno, jer kod nas je ova vrsta istraživanja još u povoju“, kaže Tamara Ognjević, prvi gastroheritolog u Srbiji, koja već jednu deceniju istražuje gastronomsko nasleđe Srbije u širem kontekstu balkanske i evropske gastronomije.

 

Foto: Artis Center

 

“Od početka se borim da studije hrane i kulture ishrane budu prepoznate ne samo od nauke, već pre svega od ustanova zaštite koje imaju mogućnost da te sadržaje približe najširoj publici i samim tim podignu svest o važnosti gastronomskog nasleđe, ta pomognu proces njegovog očuvanja,“ kaže Ognjevićeva čiji su radovi na ovu temu mnogo bolje poznati inostranoj naučnoj, nego domaćoj javnosti.

Od gostovanja na Uneskovoj konferenciji u Barseloni 2014. godine, preko velikih međunarodnih naučnih skupova u Budimpešti, Koimbri, Breši, Đeli na Siciliji, Ulmu, Mariboru i naposletku Turu, Tamara Ognjević nastoji da kompleksno gastronomsko nasleđe Srbije približi svetskoj stručnoj i naučnoj javnosti.

 

Foto: Artis Center

 

“Svi ovi razlozi opredelili su temu sa kojom ćemo u junu nastupiti u Turu, ali i izbor čalnova našeg malog tima. Sa dr Biljanom Đorđević, uglednim etnoarheologom, intenzivno sam sarađivala u procesu istraživanja gastronomskog nasleđa srpskih zemalja u srednjem veku, dr Lidiju Cvetić Vučković i njenu majku Marinu Cvetić, savetovala sam i podržala u odluci da svoj dom, istorijsku kuću Cvetića u Kraljevu, pretvore u Muzej slatka, a s koleginicom Zoranom Drašković Kovačević iz Kuće Simića Narodnog muzeja Kruševac realizovala sam više uspešnih projekata, među kojima izložba ‘Srećna slava, domaćice!’. Radionica sitnih kolača u okviru te izložbe, a u saradnji sa kruševačkom publikom, predstavlja pravu malu revoluciju – prvi put je neko u Srbiji zaista kuvao u muzeju!“, objašnjava Tamara Ognjević kako je izabran tim koji će u junu predstavljati Srbiju na prestižnoj Konvenciji u Francuskoj.

 

Foto: Artis Center

 

Sada nam samo preostaje da željno iščekujemo rezultate sa konvencije koji će sigurno još više utemeljiti našu zemlju na istrorijskoj gastro-mapi sveta.

 

I. Vujnović

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar