Predstavljene vatrene skulpture Jana Fabra u napuljskoj kapeli (FOTO+VIDEO)

Rađene od crvenog korala, statue su zapravo omaž remek-delima baroka iz 17. veka

Jan fabre
printscreenYouTube

Belgijski multimedijalni umetnik Jan Fabre, koji je pre dve godine na 51. Bitefu, gostovao sa svojom predstavom “Olimp” u trajanju od 24 sata, napravio je četiri skulpture crvenog korala za Pio Monte della Misericordia, posebno zamišljene da budu trajno izložene u kapeli u Napulju.

Koralne skulpture sadrže složena simbolička i ikonografska rešenja, a stvorena su sa željom da podstaknu dijalog sa slikama iz 17. veka koji već postoje u crkvi, uključujući remek-dela Karavađa, Batistela i Luke Đordana.


Pomenuta dela su varijacije na temu srca, element koji sve kulture sadrže kao simbol duhovne i fizičke, univerzalne ljubavi i saosećanja. Svaka skulptura visoka je 110 cm, teška otprilike 50 kilograma i potpuno je prekrivena prorodnim crvenim koralima, retkim i dragocenim materijalom, koji se često koristi u napolitanskoj umetnosti zbog svog simboličkog i duhovnog značaja, naročito jer postoj verovanje da se pozitivno odražava na energiju i životnu snagu. 

Prema pisanju lista “Politika”, Jan Fabr je najavljen kao autor izložbe “Feast of Little Friends” u Narodnom muzeju 21. februara 2020. godine.

U okviru pomenute izložbe ujedno će biti predstavljena treća knjiga “Noćnog dnevnika” Jana Fabra a biće izvedena i predstava “Night Writer” na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

I. V.

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar